Schriftgraniet

0
889
Schriftgraniet. Foto Harry Huisman

Je blijft ze oprapen, zwerfstenen van schriftgraniet. In het Hondsruggebied zijn deze niet zeldzaam. Zaak is alleen de echt mooie mee te nemen. Dat lukt nu en dan.

Schriftgraniet is eigenlijk een pegmatiet. De naam duidt daar ook op, maar wij hebben er schriftgraniet van gemaakt en reserveren de naam pegmatiet voor grootkorrelige, lichtkleurige veldspaat/kwarts-gesteenten.

De schriftfiguurtjes in schriftgraniet zijn dwarsdoorsneden van lange, gehoekte kwartslijsten, die tegelijkertijd met het kristalliseren van kaliveldspaat zijn ontstaan. Kwarts wordt onder bepaalde kristallisatie-omstandigheden gedwongen kristalvlakken van veldspaat te volgen. Met als resultaat, korte of langere, parallel gerangschikte smalle lijsten van heldere kwarts, die op dwarsdoorsnede op letters van ons alfabet lijken. J, L, I, V, T, C, O, D komen afhankelijk van het type schriftgraniet regelmatig voor. Soms lijken de tekens wel op Arabisch of Hebreeuws.

Meer informatie over zwerfstenen zie www.stenenzoeken.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.