Valtherschans

0
1758
Kaart met Valtherschans. Cornelis Pijnacker [Public domain]
Kaort met Valtherschans. Cornelis Pijnacker [Public domain]

Vandaag de dag is niets meer te zien van de Valtherschans in vestingdorp Valthe. De eerste schans werd in 1621 gebouwd als een kleine geheel omsloten veldschans met alleen uitspringende hoeken en geen inspringende hoeken: een eenvoudige redoute. De redoute was onderdeel van een verdedigingsstelsel met schansen dat in de 80-jarige oorlog de doorgang door het veen blokkeerde. Ook na deze oorlog blokkeerde het stelsel de doorgang. De Valtherschans beschermde de Valtherdijk. De Valtherdijk werd in de middeleeuwen door kloosterlingen aangelegd en was een belangrijke verbindingsweg tussen Drenthe en Groningen (Westerwolde).

Drenthe door Cornelis Pijnacker-gehele-kaart
Kaart met Valtherschans. Cornelis Pijnacker [Public domain]

Valtherschans

De redoute werd in 1628 uitgebouwd tot een schans – de Valtherschans: een rechthoek met twee bastions aan de kant van moeras en een redan aan de kant van Hondsrug. Om de schans heen lag een hoofdwal en naar alle waarschijnlijkheid een voorwal en een gracht. Inmiddels heeft het bedrijf RAAP onderzoek gedaan, zowel geofysisch als booronderzoek. Onderzoek heeft de gedempte gracht met een breedte van 15 tot 20 meter en een diepte van ruim een meter aangetoond. De grond van de aarden wal is waarschijnlijk in de gracht geschoven toen de schans met grond gelijk werd gemaakt en het terrein werd vereffend.

Bronnen

https://www.raap.nl/pages/RAAPnieuws_onderzoek_Valtherschans.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.