Bijzondere zwerfsteen gevonden in de keientuin van het Hunebedcentrum

0
900

Een melafier amandelsteen – Epidoothoudende amygdaloïdale paleo-basalt

Bij het woord basalt denk je gelijk aan vurige rivieren van roodgloeiende lava die op Hawaï richting zee afvloeien. De steen op de foto, was ooit ook roodvloeibaar, maar lang geleden.

De basalt op de foto ontstond ongeveer 1500 miljoen jaar geleden. Eerst zwart van kleur met talrijke gasbelletjes erin, gaandeweg het Precambrium en daarna vonden veranderingen in het gesteente plaats. Circulerend warm tot heet grondwater loste via microporiën in het gesteente mineralen op en voerde van elders stoffen aan. Vooral de veldspaatsoort plagioklaas legde hierbij het loodje. Het is omgezet in epidoot. Dit mineraal is ook op ruime schaal in kleine kristalletjes op de wanden van de gasblaasjes afgezet. Tegelijk veranderde de kleur van het gesteente van zwart naar violet. Deze omgezette basalten krijgen de naam ‘paleobasalt’ op het etiket. Met epidoot, dat spreekt.

De steen is gevonden in een partij zwerfstenen die een aantal jaren geleden is gedumpt in de keientuin bij het Hunebedcentrum. Uiteraard wordt er altijd even gezocht als er nieuwe aanvoer is en jawel deze kwam tevoorschijn.

De steen is te zien in de expositie van het Hondsrug UNESCO Geopark in het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.