Velen van ons hebben een zwak voor het trechterbekervolk, een soort sympathiserend gevoel voor de bouwers van de hunebedden. Je kunt er urenlang over nadenken hoe de mensen 5000 jaar geleden ertoe kwamen om met de immens grote en zware brokken steen te gaan slepen om zijn doden een passende rustplaats te geven. Er zijn tienduizenden anderen, die de hunebedden prachtig, interessant, mystiek en mysterieus vinden. Dag in dag uit komen de kleine en grote mensen, de hunebedden bekijken.
De belangstelling voor de oudste Nederlandse monumenten neemt toe. Niet alleen bij belangstellende toeristen maar ook commercieel gezien weet men de hunebedden te vinden, er mee aandacht te trekken en “uit te buiten”.
Dan te weten dat een eeuw geleden de hunebedden als keienhopen in heidevelden lagen en alleen belangstelling trok van een handjevol archeologen en historici. In de jaren ’20 van de vorige eeuw heeft Prof. Dr. E.A. van Giffen zijn inventarisatie en onderzoek uitgevoerd. Gemeenten vonden vondsten uit hunebedden zo bijzonder en buitengewoon, dat een aantal gemeentebesturen de vondsten uit hunebedden opnamen in hun gemeentewapen of in hun vlag. De jaren daarna zijn de hunebedden langzamerhand in de vergetelheid geraakt.


Ondernemers vonden tot in de jaren ’80 de hunebedden saai en ouderwets. Inmiddels zien we vanuit de Drentse commerciële wereld een ander beeld. Met nadruk wordt gezegd dat de hunebedden een belangrijk onderdeel op de toeristische kaart van Drenthe zijn geworden. Er wordt door de reclamemakers maar ook door beleidsmakers al een paar jaar geadviseerd om deze historische stenen nog slimmer in te zetten, waarmee ondernemers extra klanten kunnen trekken.
Ondernemers zien inmiddels brood in de hunebedden. Dat zien we met het merk hunebedbier, hunebedwijn en hunebedkoek. Ook tv- en radioprogrammamakers lokken kijkers en luisteraars naar de hunebedden.







En wat te denken van de massa aan souvenirs met het thema Hunebed die in omloop zijn. We beperken ons met een paar opvallende producten.

Waar leidt deze belangstelling toe.
Met al deze uitingen is de interesse van het publiek toegenomen. Steeds meer toeristen worden door de hunebedden naar Drenthe getrokken. Vooral gasten uit eigenland maar ook uit omringende landen weten de weg naar de hunebedden in Drenthe te vinden.
In mei 2018 brengt zelfs een delegatie van Chinese touroperators uit Shanghai een verkennend bezoek aan Drenthe. Bij het Hunebedcentrum in Borger worden zij met alle egards binnengehaald.
“Het toeristisch belang van de hunebedden is groot,” zegt Harrie Wolters, directeur van het Hunebedcentrum in Borger. “Als je aan vakantiegangers vraagt waar ze aan denken bij Drenthe, noemen ze de hunebedden.”

Bij de hunebedden in Havelte komen elk jaar vele duizenden mensen. De infrastructuur is er zelfs voor aangepast. Zij maken groepsfoto’s voor het hunebed, waardoor het hunebed onzichtbaar is. Zo’n 100.000 mensen gaan langs bij het hunebed in Borger en ook de ander 51 worden dagelijks bezocht. Duidelijk, het hunebed is in! Sommigen zeggen zelfs Sexi!
De populariteit is mede te danken aan de inspanningen van het Hunebedcentrum en Marketing Drenthe. Ook door commerciële reclame-uitingen, juist of niet juist, met humor of geen humor worden de hunebedden in het zonnetje gezet.
Mede dankzij eigen communicatie en alle commerciële uitingen van bier tot Oer-provincie, leidt ertoe dat het verhaal over de hunebedden, het verhaal over de mens van toen, verteld kan worden.
Bezoekers komen in de totaal vernieuwde expositie in het Hunebedcentrum oog in oog staan met de prehistorische mens. Daar wordt antwoord gegeven op vragen zoals waarom en door wie de hunebedden zijn verrezen. Wie waren zij die deze immens grote stenen hebben versleept en op elkaar hebben gezet. Met de antwoorden krijg je een zwak en een sympathiserend gevoel voor de bouwers van de hunebedden.