De geschiedenis van de voetbal

0
2050
National Archaeological Museum [Public domain]

Voetbal kennen we allemaal als sport, maar wat is nu eigenlijk de geschiedenis van deze sport. De moderne vorm lijkt in het Verenigd Koninkrijk te zijn ontstaan. In historische bronnen zijn veel aanwijzingen voor het spelen van een soort voetbal al ver voor de 19e eeuw.

Shuihu5
Cuju. AnonymousUnknown author [Public domain].

Cuju – het oudste spel

Het oudste voetbalspel is het Chinese Cuju or Ts’u-chü. Het spel draait om wie een bal door een net schopt zonder gebruik van de handen. Het spel wordt genoemd in historische bronnen uit de Han-dynastie, deze bron is te plaatsen tussen 206-100 v. Chr. Het spel was eerst populair in het leger vanwege conditietraining, maar later ook bij de elite en nog later bij de burgers.

Kinderen spelen voetbal. Su Hanchen [Public domain].

Balspellen bij de Oude Grieken en Romeinen

Bij de Oude Grieken waren balspellen bekend: phaininda and episkyros. Op de UEFA Europese Kampioensbeker staat een afbeelding van een speler van episkyros. Deze afbeelding komt van een afbeelding op een vaas te bewonderen in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene. De Romeinse schrijver Athenaeus schrijft in 228 n.Chr. over harpastum (Romeins balspel). Deze spellen lijken meer volleybal, worstelen en rugby waarbij veel lichaamscontact is in combinatie met het gebruik van handen.

Speler van episkyros. National Archaeological Museum [Public domain].

Het oudste voetbal

In de Middeleeuwen werd in Engeland gevoetbald met een varkensblaas. De eerste aanwijzingen zijn er al in de achtste eeuw. Dit voetbalspel werd verboden in de dertiende eeuw met als reden dat de mensen te veel werden afgeleid. Het spel bleef in gebruik bij de arbeidersklasse in Engeland. Voetbal had nog geen echte regels en leidde vaak tot ruzies en gevechten. In 1830 kwam de zogenaamde highway act waarmee de politie boetes kon uitdelen als er werd gevoetbald op een grote weg. Op scholen heeft de sport zich vanaf het midden van de negentiende eeuw ontwikkeld tot hoe we het vandaag de dag kennen.

AstonVilla1896-97
AstonVilla 1896-97. Here [Public domain].

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Voetbal

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_het_voetbal

https://en.wikipedia.org/wiki/Association_football

https://en.wikipedia.org/wiki/Cuju

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.