Als je je leven lang al stenen verzamelt, hoop je ooit nog eens die ene zeldzame te vinden. Dat geluk is meestal anderen beschoren, maar is daarom niet minder opwindend. Deze kogelgraniet werd een paar jaren geleden in twee grote stukken aan de rand van een boerenerf in Nieuw-Schoonebeek gevonden. De oorspronkelijke zwerfkei moet zo’n kleine kubieke meter groot zijn geweest. 

Kogelgesteenten ofwel orbiculieten zijn als zwerfsteen uitermate zeldzaam. Ze komen weinig voor – de meeste nog in Zuid-Finland. De voorkomens zijn vaak niet groter dan enige tientallen meters. Hoe ze precies ontstaan is nog steeds niet goed bekend. Maar mooi zijn ze wel. Van vrijwel alle dieptegesteenten zijn orbiculieten bekend, tot en met peridotiet.
Beide kogel-granieten van Nieuw-Schoonebeek liggen in het Hunebedcentrum in Borger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.