Het mannetje van Willemstad

0
875
Mannetje van Willemstad. Foto RMO Leiden

Inleiding:
Het mannetje is gevonden tussen de wortels van een eik op 21 april 1966 nabij de plaats Willemstad vandaar de naam.

Hoofdgroep:
Het figuur lijkt een symbolische, decoratieve en rituele functie te vervullen, maar hard bewijs hiervoor ontbreekt. Een gewoon gebruiksvoorwerp lijkt het figuur niet te zijn, maar eerder een object van een sjamaan of een ander belangrijk persoon in de stam van jager-verzamelaars. De middensteentijdmensen begroeven hun doden met zorg en rituelen en we weten ook dat ze objecten offerden in natte gebieden.
Naast rituele rol zou het figuurtje ook nog als speelgoed gebruikt kunnen zijn.

Waar is het fragment gevonden?
De vondst is gedaan op een diepte van 8 meter bij de aanleg van de Volkeraksluizen. De sluizen zijn een onderdeel van de Deltawerken. Het beeldje is rond 5400 v. Chr. Gemaakt en we plaatsen het dan ook in de middensteentijd.
               
Wie heeft het object gevonden?
   Bij de aanleg van de Volkeraksluizen, onderdeel van de Deltawerken, stuitte een werkman op 21 april 1966 in de buurt van Willemstad op dit bijzondere voorwerp.

Wie heeft er onderzoek gedaan naar op echtheid en de datering?
Ir. J. Volkers van Rijkswaterstaat heeft het beeldje verstuurd naar de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek, dit instituut heeft het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de Botanische afdeling van het Fysica laboratorium van de Rijks Universiteit Groningen. Door het resultaat van de pollenanalyse en de C14 datering weten we nu dat het beeldje echt is en dat het uit de Middensteentijd komt.

Uit welke tijd komt het fragment?
Het beeldje is rond 5400 voor Christus gemaakt en valt daarmee in de Middensteentijd (meoslithicum).

Verder onderzoek naar het fragment:
Het beeld van eikenhout is bewaard gebleven door de snelle stijging van het grondwater waardoor het is bewaard. Het mannetje is bewust tussen de wortels geplaatst. Bijzonder is dat het menselijk beeld is gesneden uit een recht stuk hout en dat het hoofd in detail is uitgewerkt met ogen, neus en mond. Afmetingen van het beeld zijn: 3,1 bij 5,1 bij 12,4 cm.

Waar is het object te bekijken?
Vandaag de dag is het beeld te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden.

Bezoekadres:
RMO
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Telefoon: 071 – 5163 163 Site: https://www.rmo.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.