Hunebed bouwen

0
2231

Kinderen zijn over het algemeen geïnteresseerd in het verhaal achter het maken van een hunebed. In de klas kun je dit zichtbaar maken met de onderstaande plaat, maar het is leuk om met de leerlingen aan de slag te gaan.

Stap voor stap of direct naar het eindresultaat

Als docent kun je er voor kiezen om met de leerlingen de stappen van het bouwen vast te leggen op foto en/of video. Op deze manier kunnen, via een video of collage, de verschillende stappen van de bouw aanschouwelijk worden gemaakt.
Een andere aanpak is de leerlingen zelf te laten nadenken hoe ze bij het eindresultaat kunnen komen. Het eindresultaat kan dan zijn een hunebed zoals het er in de prehistorie uitzag (zie onderstaande afbeelding), maar ook het hunebed vandaag de dag waarbij de heuvel en veel stenen zijn verdwenen.

Een gerestaureerd hunebed, zo zag een hunebed er in de prehistorie uit

Materialen

Bij het gebruik van materialen kan gedacht worden aan stenen, zand en andere materialen uit de natuur. Ook kun je stenen maken van piepschuim met daaroverheen cement of verf of printen van polymeren in een 3D-printer. Hieronder is een voorbeeld te zien van hunebedden gemaakt van kastanjes en cocktailprikkers.

Leuk voorbeeld van het maken van een hunebed – met dank aan groep 5 en 6 van de Eskampen te Peize (en juf Anet).
Hunebed van klei.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.