Megalithische bouwwerken in Bena op Flores

0
1242

Op Flores in Indonesië liggen meerdere dorpen met een bijzondere cultuur waar megalithische bouwwerken een rol spelen. De monumenten zijn nog altijd onderdeel van de cultuur. Het dorp Bena, 16 kilometer van Bajawa, in het Ngada disctrict, aan de voet van de berg Inerie, is wel de bekendste. Het dorp wordt gekenmerkt door twee parallelle lijnen met traditionele huizen. Deze staan rondom een vierkant plein. In het dorp staan meerdere bouwwerken gemaakt van grote stenen die erg lijken op megalithische bouwwerken. Het is niet duidelijk hoe oud ze zijn. Ze worden gebruikt door de verschillende clans in het dorp om meningsverschillen tussen de leden op te lossen. De megalithische bouwwerken zijn plekken waar je in contact kunt komen met je voorouders en daarom kunnen deze helpen met het oplossen van meningsverschillen en ruzies. Ze worden lenggi genoemd. Iedere clan heeft een eigen megalithisch monument.

Op het centrale plein staan meerdere bouwwerken. Deze vertegenwoordigen  de mannelijke en de vrouwelijke voorouders. Ze zijn verschillend gebouwd, de mannelijke zien eruit als een soort parasol, een paal met een dak, en symboliseert woestheid en mannelijkheid. Deze worden Ngadhu genoemd. Het monument voor de vrouwen heet Bhaga. Deze heeft de vorm van een kleine hut die het vrouwelijke lichaam moet voorstellen. Binnenin is een kamer voor twee personen om rituelen uit te voeren met betrekking tot voorouderverering.

Het dorp Bena op Flores
De mannelijke Ngadhu en vrouwelijke Bhaga bouwwerken staan om en om. Er tussenin staat een megalithisch monument.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.