Mythische Stenen – Creevykeel,

0
857
Carrowmore. Foto Hendrik Gommer

In maart verscheen deel 12 van de hunebeddenreisgids ‘Mythische Stenen’ over Engeland en Wales. Door verhuizing, verbouwing en ziekte kwamen we dit jaar niet toe aan het volgende land op ons programma. Bovendien valt in deel 12 te lezen dat de reis door Engeland behoorlijk stressvol was en niet meteen uitnodigde tot een vervolg. Maar nu heb ik de draad weer opgepakt en ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor deel 13 en 14. In deel 13, dat volgend jaar juni moet verschijnen, zullen we Ierland verkennen, een land dat ons dierbaar geworden is tijdens ons bezoek in 2015. Nadat mijn zoveelste tijdelijke aanstelling aan de universiteit werd beëindigd, was het tijd om het roer radicaal om te gooien. Praktisch op het moment dat ik de SMS kreeg waarin mijn ontslag werd aangekondigd, kwamen we bij Carrowkeel aan. Toen we de volgende dag de ‘court tomb’ van Creevykeel bezochten, zei ik tegen mijn vrouw: ‘Hier zou ik nog wel eens een grondige studie naar willen doen.’ Het idee voor de serie Mythische Stenen was geboren. In dit artikel wil ik terug gaan naar Creevykeel, een hunebed dat op het eerste gezicht weinig lijkt op de Drentse hunebedden, maar er toch sterk verwant aan is. Alle delen van Mythische Stenen zijn verkrijgbaar in de winkel van het Hunebedcentrum en op www.bol.com.

De site is gemakkelijk te bereiken. Op de N15 richting het noorden, vindt men 200 meter na de kruising met de L3104 aan de rechterkant van de weg een parkeerplaats. Direct daarachter ligt het monument.
Het is een mooi monument om door- en omheen te lopen. Doordat er geen dekstenen meer aanwezig zijn, kun je zonder veel moeite iedere kamer binnenwandelen.
Creevykeel dankt zijn naam ‘court tomb’ aan de ovale voorhof, die bij de bouw waarschijnlijk open was. Tijdens rituelen waarbij men de voorouders bezocht kon een behoorlijk grote groep dit ‘court’ betreden. De afmetingen zijn 15 x 9 meter.
De voorhof gaf via een portaal met daarop een liggende steen toegang tot twee kamers, die achter elkaar lagen. In de ijzertijd werd de voorhof hergebruikt als smidse, waarbij een stenen oven werd aangebracht.
Tijdens opgravingen in 1935 werden de resten van vier crematies, potten uit de steentijd, gepolijste bijlen, vuurstenen messen en twee ballen van klei gevonden.
De kamers werden afgedekt met kleinere keien zoals we dat ook in Scandinavië hebben gezien. In het Engels heet dat een cairn, van het Schotse càrn, grafheuvel van stenen. In de trapezoïde cairn van 55 x 25 meter zijn later nog drie kamers aangebracht.

Tekst en foto’s Hendrik Gommer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.