Aksum, oud koninkrijk in Ethiopie

0
1733
Stela van Koning Remhai. Foto Adam Jones from Kelowna, BC, Canada [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

Het Koninkrijk Aksum lag voornamelijk in het gebied wat nu Eritrea en Noord Ethiopië is. Het spreekt tot de verbeelding door de overblijfselen in de vorm van enorme stenen pilaren en gebouwen die nog altijd zijn te zien. Het koninkrijk floreerde van 80 v.Chr. tot 825 n.Chr. De koningen van Askum zagen zichzelf als koning van de koningen en gaven zichzelf allerlei namen zoals Koning van Aksum, Himyar, Raydan, Saba, Salhen, Tsiyamo, Bejar en van Kush. Aksum was de hoofdstad van de Aksumieten en had een sleutelrol in de handelsroutes tussen het Romeinse rijk en het oude India. De belangrijkste handelsproducten waren geur- en smaakstoffen.

Aksum staat sinds 1980 op de UNESCO Werelderfgoedlijst

De profeet Manichaei (derde eeuw n.Chr.) vertelde in zijn geschriften dat Axum een van de vier grote rijken was in die tijd, naast Perzië, Rome en China.

Aksum Foto Francesco Bandarin [CC BY-SA 3.0-igo (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0-igo)]

De Aksumieten hebben meerdere grote stenen pilaren opgericht. Deze hadden een religieus doel. Een van deze granieten pilaren is de grootste in zijn soort van de wereld (30 meter hoog). De pilaren zijn van voor het Christendom, dat pas gangbaar werd in Aksum door Ezana (320 -360 n.Chr.) die de nieuwe religie omarmde.

Ruines in Aksum. Foto. Giustino [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]

Axum was de oude hoofdstad van het rijk. Op het hoogtepunt strekte het rijk uit tot gebieden in het huidige Eritrea, Ethiopië, Somalië, Djibouti, Sudan, Egypte, Yemen en Saudi Arabië.

Er wordt gezegd dat de Ark des Verbonds in deze stad ligt. Het zou ook de plek zijn van de beroemde Koningin van Sheba.

Aksum. Foto Rod Waddington (Flickr)

Het einde van een imperium

Na de 7e eeuw volgt een betrekkelijk snelle afbraak van de welvaart doordat de handelsroutes werden afgesneden, eerst door de Perzen en daarna door de opkomst van de islam in Arabië. Het rijk werd terugdrongen tot op de westkust van de Rode Zee, waar piraterij aan de orde van de dag was. Er volgde een duistere periode van de 8e tot aan het begin van de 12e eeuw toen er een nieuwe dynastie aan de macht kwam, de Zagwé-dynastie. Hoewel het centrum van de macht dan naar het zuiden verschuift, bleef Aksum een ceremoniële rol spelen als kroningsstad van de Ethiopische koningen. Haar religieuze belang blijft ook nu nog gewaarborgd door de vermeende aanwezigheid van de Ark des Verbonds in de kathedraal van Maria van Zion. (tekst Wikipedia)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.