Atlit-Yam, steentijddorp voor de kust van Israel

0
1236
Foto: Hanay [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Atlit Yam is een Neolithisch dorp voor de kust van Atlit in Israel. Het ligt onder water. Door C14 metingen blijkt dat het dorp tussen de 8900 en 8300 jaar oud moet zijn. De totale oppervlakte van de site is 4 hectare. Het ligt op een diepte van 8 tot 12 meter. Een van de meest spectaculaire vondsten is een steencirkel.

Foto van de kust voor Atlit. Foto המרכז למדיה דיגיטלית, אונ’ חיפה, הספריה [CC BY 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)]

Dorp onder water

Archeologen hebben tijdens onderwateronderzoek vierkante huizen en een put gevonden. Het ligt onder water omdat het water sinds de laatste ijstijd continu aan het stijgen is geweest. Toentertijd lag het dorp aan de kust. Er wordt gedacht dat de toenmalige kust een kilometer verderop lag. Dat verklaart waarom het dorp nu op 8 tot 12 meter diepte ligt. Omdat er nog stapels vis lagen opgeslagen wordt gedacht dat het dorp vrij plotseling is verlaten. Door Italiaans onderzoek bleek dat 8500 jaar geleden de oostelijke flank van de Etna op Sicilië weg werd geblazen door een heftige vulkaanuitbarsting. Daardoor is er een tsunami ontstaan, van wel 40 meter hoog, die de huidige kust van Israël heeft overspoeld. Het dorp is hiervan het slachtoffer geworden.

Reconstructie van een ritueel bij de steencirkel. Door: Hanay [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

De vondsten

In 1984 was marine archeoloog Ehud Galili aan het duiken naar scheepswrakken toen hij ineens bijzondere structuren zag. Hij vond resten van huizen en een put (op 10,5 meter onder het waterniveau) van 5,5 meter diep en 1,5 meter breed. In de put zijn artefacten gevonden van vuursteen, steen en bot.

De meeste bijzondere vondst is die van een steencirkel met zeven stenen van 600 kilo ieder. De stenen hebben zogenaamde cup marks.

Foto Hanay [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Skeletten

Er zijn tien graven gevonden, zowel in de huizen als er buiten. In 2008 zijn skeletten gevonden van een vrouw met een kind. Daaruit bleek dat ze tuberculose hadden. Het is het oudste voorbeeld van deze ziekte in de wereld. Er zijn ook vier skeletten van mannen gevonden. Ze hadden alle vier beschadigingen aan het oor wat waarschijnlijk te maken heeft met het duiken naar grote diepte in koud water.

In 1987 is door een opgraving van de Universiteit van Haifa een compleet graf gevonden in een uitzonderlijke kwaliteit. Het skelet lag in een foetus houding op de rechterzijde.

Kom van Bazalt. Foto Hanay [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.