Delphi, het beroemde orakel uit de Griekse oudheid

0
3660

Delphi ligt op een hoogte van 570 meter op de hellingen van de Griekse berg Parnassus op het kruispunt van belangrijke route van de oude wereld. Het beroemde heiligdom van de god Apollo werd hier gebouwd in de zogenaamde geometrische periode (10e -9e eeuw v.Chr.). De kleinere tempel van Athena Pronaia werd later bijgebouwd, op een kunstmatig plateau eronder. De plek is beroemd vanwege het orakel, een plek waar voorspellingen werden gedaan door priesteressen en priesters. Delphi staat sinds 1987 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het orakel van Delphi

Op de plek waar Delphi verscheen was een natuurlijke rotsspleet waar dampen uitkwamen die de mensen bedwelmden en hen in staat stelden profetische woorden te spreken. Volgens de legenden was Apollo de aangewezen beschermheer van de mysterieuze oerkracht die uit de rotsspleet opsteeg, en bezat hij zelf ook zulke krachten. Het doorgeven van de profetieën van het orakel was echter voorbehouden aan de priesteres, waarna haar uitingen door de aanwezige priesters werden geïnterpreteerd. Het is daarom duidelijk waarom Delphi op religieus en politiek gebied zo’n belangrijke rol speelde, met name in de 6e en 7e eeuw v. Chr. Op deze plek werden alle Griekse initiatieven, van het stichten van koloniën tot oorlogen tussen stadstaten goedgekeurd of juist verboden door de god, die via de profetieën en antwoorden van het orakel tot de mensen sprak.

De tholos van Delphi. Hij is gebouwd in 380 v. Chr. Het is een tempel in het heiligdom van Athena Pronaia. Foto tamara semina [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Dat Delphi een belangrijke plaats was in het oude Griekenland is te zien aan de vele imposante ruïnes van de heiligdommen van Apollo en Athena, de imposante gebouwen zoals het stadion, het theater, het gymnasion en de hotels. Er is een overvloed aan ornamentele constructies te zien zoals kunstwerken, altaren en schathuizen. Schathuizen zijn gebouwen neergezet door steden (stadstaten) van de Griekse wereld om te dienen als tempels om votiefgeschenken in op te slaan en moesten tegelijkertijd dienen als propaganda van de bouwers. Zo konden ze hun rijkdom laten zien.

De tholos van Delphi. Hij is gebouwd in 380 v. Chr. Het is een tempel in het heiligdom van Athena Pronaia. Foto Pixabay

Door de loop van de tijd zijn er vele regeringen, tirannen, koningen en magistraten geweest die gebouwen hebben neergezet om zo onderdeel te worden van het orakel van Delphi. Zo kon je laten zien dat je belangrijk was. Deze gebouwen stonden langs de heilige weg die zich naar het orakel begeeft. Ook hebben er vele standbeelden gestaan waar helaas niet meer veel van over is.

Tempel van Apollo

Het belangrijkste gebouw was de tempel van Apollo. Wat er nu nog van over is dateert van de zesde bouwfase (373 v. Chr.) en is geheel volgens de afmetingen van de voorgaande tempel gebouwd. Het geheel was versierd met kunstwerken en voorwerpen met een cultische en historische betekenis. Daarmee had de tempel ook een functie als museum voor religieuze kunst. De omvang van de tempel was enorm. De rest van de gebouwen moeten daarbij in het niet zijn gevallen. Het was ook uiteraard de bedoeling dat alle bezoekers zich vooral gingen richten op de tempel van Apollo. Het was immers het huis van God, gelegen tussen de twee bronnen en de rotsspleet.

Het auditorium van het Delphi theater. Het ligt op de heuvel boven het heiligdom niet ver van het stadion. Foto Runner1928 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Hoog boven het tempelplateau ligt het theater, dat uitstekend bewaard is gebleven. Naar Grieks gebruik werd dit op een berghelling gebouwd. De weg erheen liep door zuilengangen met fresco’s, sculpturen en offergaven van brons.

Net buiten het hoofdcomplex ligt het stadion waar atletiekevenementen en paardenrennen plaatsvonden. Er kwamen per keer wel 70.000 toeschouwers naar de evenementen. Het stadion is deels in de wand uitgehouwen en was zo’n 180 meter lang, eromheen lagen rijen zitbanken op een hoog podium.

Het lager gelegen heiligdom is kleiner en is gewijd aan Athena.

Stadion Delphi. Foto Milo44 [Public domain]

Het museum van Dephi

Dit museum mag je niet overslaan als je in Delphi komt. De kunstwerken in het museum zijn getuige van bijna 3000 jaar geschiedenis. De objecten zijn voor een groot deel gevonden tijdens de opgravingen in de afgelopen eeuw, voor een groot deel door Franse archeologen. Zij begonnen in 1892 met de opgravingen.

Museum Delphi
Museum Delphi, Sphinx geschonken door de inwoners van het eiland Naxos (Cycladen) rond 570-560 v.Chr.). FotoHerrAdams [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.