Dolmen des Pierres Folles du Plessis, Vendee, Frankrijk

0
1050
Dolmen des Pierres Folles du Plessis

De Dolmen des Pierres Folles du Plessis (ook wel Pierres folles de Fontenelles of Pierres Folles au Bernard genoemd ) ligt op een picknickplaats net ten zuiden van de weg D 949, ten noordoosten van Le Bernard in de gemeente Moutierrois Talmondais bij Les Sables-d’Olonne in het departement Vendée in Frankrijk. Dolmen is in Frankrijk de generieke term voor neolithische megalithische monumenten.

Kaart Google Maps

De west-oost georiënteerde kamer was waarschijnlijk ongeveer vijf bij twee meter breed. Het oostelijke uiteinde is vernietigd. De overblijfselen van een vier tot drie meter grote sluitsteen, die nog steeds aan de westkant rust, ligt in de kamer. 

De massa door elkaar gegooide stenen aan het oostelijke uiteinde is blijkbaar recentelijk verder gebroken, omdat er nieuwe breuklijnen en boorsporen zijn.

Twee aangrenzende menhirs (de Menhirs du Plessis ) bevinden zich ten noorden van de dolmen van Pierres Folles du Plessis en ten zuiden van de Dolmen de l’Echafaud du Plessis. De “Menhirs du Plessis” vormen driehoek van grote menhirs, elk 100 meter uit elkaar. Twee zijn bewaard gebleven nadat de oostelijke in 1860 was vernietigd. De noordelijke steen is 7,5 meter lang. Hij viel om en werd in 1977 rechtop gezet. De zuidelijke is ongeveer 4,0 meter hoog en gemaakt van graniet . Het Dolmen de la Cour du Breuil (ook “Pierre levée” genoemd) ligt ten zuidoosten van Le Bernard.

In de directe omgeving liggen nog enkele interessante dolmen. Zoals die van Frebouchere of La Cour du Breuil en Sulette.

Menhir du Plessis. Foto Von Alf van Beem – Wikicommons
Menhir du Plessis. Foto Von Alf van Beem – Wikicommons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.