Dolmen van Frebouchere

In de Vendee in West Frankrijk, onder Nantes, ligt een aantal interessante prehistorische monumenten uit de steentijd. Een van de mooiste is de Dolmen van Frébouchère.

Kaart Google Maps

Rond 1833 leidde een clandestiene opgraving door schatzoekers tot een instabiele situatie van het hunebed. Het monument werd gerestaureerd in 1887.

Het is een dolmen met een zeer grote deksteen. Het hunebed is georiënteerd op het zuidoosten. De kamer, rechthoekig van vorm, is 7,20 m lang en gemiddeld 3,50 m breed. Er zijn in totaal 9 draagstenen, zeven van graniet en twee van zandsteen. 

Dolmen de la Frébouchère – Le Bernard

De kamer is bedekt met een enkele deksteen van 8,30 m lang en 5,50 m breed en 0,65 m dik, met een geschat gewicht van meer dan 80 ton. Het is in twee delen gebroken door bliksem in 1793 volgens Abbé Baudry, in 1815 volgens Léon Audé. Maar of dat waar is weten we niet, de breuk kan zelfs veel ouder zijn of het kunnen twee platen zijn die zorgvuldig aaneengesloten zijn. De groeve waar de granieten rotsblokken uit komen ligt 50 meter verder naar het westen.

Er bevinden zich een paar honderd meter verderop ten noorden en noordoosten nog enkele menhirs – de menhirs van Frébouchère.

Er is geen archeologisch materiaal gevonden, maar in de buurt is wel een gepolijste bijl gevonden tijdens oppervlakteonderzoeken.

In de directe omgeving liggen nog enkele interessante dolmen. Zoals die van Pierres Folles du Plessis, La Cour du Breuil en Sulette.

Dolmen de Frebouchere
Vorig artikelDolmen de la Cour-du-Breuil, Vendee, Frankrijk
Volgend artikelDolmen des Pierres Folles du Plessis, Vendee, Frankrijk
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.