Een verloren beschaving van de Nabateeers in Saudi Arabia

0
1770
Ancient monument in the deserts of Al Ula, Saudi Arabia © Richard Hargas Wikipedia Creative Commons

Een internationaal team van meer dan 60 experts werkt aan een tweejarig project om 3300 vierkante kilometer in het noordwesten van Saudi Arabië te onderzoeken. Archeologen en andere specialisten doen onderzoek in de rotswoestijn van Al Ula, een gebied zo groot als België. Ze zijn op zoek naar een verdwenen beschaving die hier ooit geleefd heeft.

Foto Tomasz Trześniowski (Flickr)

Het volk dat hier de monumenten heeft gebouwd zijn de Nabateeers. Zij zijn vooral bekend vanwege de prachtige ruïnes die nog te zien zijn in Petra, in Jordanië, 500 km verder naar het noorden. Petra is bekend vanwege de vele tempels en graven die er in de rotsten zijn uitgehouwen. Vanaf Petra hebben de Nabateeers hun rijk bestuurd. Ze hadden in Hegra (het moderne Mada’in Saleh) in Al Ula hun tweede hoofdstad. Ze hebben ook hier grote monumenten neergezet. Het gebied is nu een UNESCO Werelderfgoed bestemming. Echter veel van het gebied is nog niet goed onderzocht. Er zijn hoge verwachtingen.

Map of Saudi Arabia showing the location of Al Ula ( Google Maps)

Er zijn al heel wat jaren opgravingen gaande romdom Mada’in Saleh en andere interessante plekken in de omgeving. De opgravingen gebeuren door een groep van Saudi archeologen, waaronder Abdulrahman Alsuhaibani, een professor aan de de King Saud University in Riyadh. Er is nu een samenwerkingsverband aangegaan met een internationaal team waardoor er extra technieken in kunnen worden gezet zoals de inzet van drones met speciale camera’s.

Foto Tomasz Trześniowski (Flickr)

Rebecca Foote is een Amerikaanse archeoloog die hoofd is van het onderzoek: ”Een groot deel van het oude Egypte en Mesopatamie is intussen bekend maar relatief weinig is bekend en ontdekt op het Arabische Schiereiland”. Foote, die al vele jaren in Petra werkt, zegt dat luchtfotografie veel zal opleveren om de in de stenen uitgehouwen graven, de individuele staande stenen en andere ongebruikelijke sites te ontdekken. Zoiets is nog nooit gedaan op deze schaal”.

Handelsroutes van de Nabateeers Foto Gibson’s book: Qur’anic Geography [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Naast de luchtfoto’s gaan gespecialiseerde leden van de groep het veld in om meer gedetailleerde onderzoeken te doen. Een teamlid is gespecialiseerd in rotskunst. Zij vertelt dat veel van de kennis over de diersoorten die er vroeger voorkwamen alleen bekend zijn vanwege de rotstekeningen. Er werd gedacht dat diverse diersoorten nooit voorkwamen op het Arabisch Schiereiland maar de rotstekeningen lieten zien dat dat wel zo was.

Tomasz Trześniowski Flickr

Er wordt heel veel verwacht van de uitkomsten. Er is al zoveel gevonden dat er wel een generatie lang onderzoek naar kan worden gedaan.

Foto Tomasz Trześniowski

Bron         

Gebaseerd op een artikel van BBC News website op 3 oktober 2019, geschreven door Sylvia Smith van BBC News afdeling Saudi Arabië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.