Epidaurus, Griekse stad gebouwd voor Asclepius

0
2252
Epidaurus is home to one of the most impressive theatres in Greek antiquity

Epidaurus is de naam van een Oudgriekse stad op het schiereiland Argolis, beroemd om het nabijgelegen Griekse heiligdom van Asclepius, halfgod van de geneeskunde. Het is tegenwoordig vooral beroemd vanwege het prachtig bewaarde theater dat nog altijd gebruikt wordt voor voorstellingen. Epidaurus is de Griekse stad gebouwd voor Asclepius.

Epidaurus is de plek waar het heiligdom van Asclepius ligt. De stad kende een bloeiperiode vanaf het einde van de 5e eeuw v.Chr. tot aan het einde van de Romeinse tijd. Het prachtige theater ligt nog altijd intact in een dal op een heuvel vlakbij het huidige archeologische museum van Epidaurus.

Prachtige gebouwen

Achter het theater liggen de uitgestrekte ruïnes van het xenon, een soort hotel met wel 160 kamers. Het had twee verdiepingen. Het is gebouwd in de 4e eeuw v. Chr. om de vele bezoekers die het heiligdom bezochten te herbergen.

Er loopt een oplopende weg naar de tempel van Asclepius. Dit was een ontwerp van Tehodotus (380 v. Chr). Bij de constructie van de tempel zijn materialen gebruikt van de hoogste kwaliteit zoals marmer, ivoor, goud, exotische houtsoorten en gekleurde stenen. Er stond voor deze tempel ook al een tempel maar die was intussen in gebruik als een zuilengang waar de patiënten sliepen en wachtten op genezing door de goden.

Aan de zuidkant liggen de resten van de tempel van Artemis (330 v. Chr.), een kleine Dorische constructie met binnenin een fraaie rij Ionische zuilen.

Reconstructie van de tholos in Epidaurus. Afbeeling Wellcome LIbrary, London. http://wellcomeimages.org Defrasse, Alphonse & Lechat, Henry Published: 1895 Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Facade van de temple van Aesculapius in Epidaurus Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images images@wellcome.ac.uk http://wellcomeimages.org Reconstruction of the facade of temple of Aesculapius at Epidaurus Watercolour Epidaure, restauration & description des principaux monuments du sanctuaire d’Asclépios Defrasse, Alphonse and Lechat, Henri Published: 1895 Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

De Tholos

Het mooiste bouwwerk van Epidaurus is de tholos, een technische term voor een rond gebouw met koepelvormig dak. De maker is Polyclitus die ook zo’n bouwwerk in Delphi heeft gemaakt. De tholos in Epidaurus getuigt van een van de belangrijkste overgangsfases in de Griekse kunst in de 4e eeuw v. Chr.: de verschuiving naar rijke, elegante versieringen en gracieuze draagconstructies, die hielpen een lichtende schoonheid te creëren.

Het museum van Epidaurus

Het Archeologisch museum van Epidaurus is een klein museum vlakbij de ruïnes. Het museum is bekend vanwege de reconstructies van de tempels en columns met inscripties. Het is geopend in 1909 met de bedoeling om de vele vondsten uit de omgeving te herbergen en te laten zien aan het publiek.

Museum Epidaurus. Foto: Angela Monika Arnold, Berlin – https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4364800

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.