Kniepertie – een Drentse delicatesse

0
2293

Rond oud & nieuw worden knieperties gebakken en gegeten in Drenthe, maar het koekje is ook bekend onder de namen ijzerkoek, knijpertje of kniepertje. Het koekje is een zoete, dunne wafel. In Groningen kennen we ze als kniepkoukies en kniepertjes, maar ook in Salland, de Achterhoek en Twente zijn ze te vinden. De platte wafels vinden we meer in Drenthe en Overijsselse Salland en de rolletjes vinden we meer in Groningen, Achterhoek en Twente. Wat is nu het verhaal en hoe maak je deze koekjes?

Knieperties. Algont [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)].

De geschiedenis

De koekjes kennen een lange traditie. De knieperties worden tegenwoordig gebakken met speciale wafelijzers, maar vroeger werden smeedijzeren knijpijzers gebruikt boven open vuur. In Coevorden kende men een traditie om de koeken uit te delen aan de armen. Een verbod hierop leidde in 1770 tot het IJzerkoekenoproer. Vandaag de dag kun je de koekjes ook kopen in de supermarkt, namelijk van Jac. Vegter B.V.

Afbeelding van het IJzerkoekenoproer in Coevorden gemaakt door Hilmar Johannes Backer (1804-1845). Hilmar Johannes Backer (1804-1845) [Public domain].

Oprollen of niet

In december zijn de koekjes plat, maar vanaf nieuwjaar kan het baksel om een stok worden gerold – een rolletje. Het beslag kent een andere recept: het beslag voor kniepertjes is een deeg en het beslag voor rolletjes is een vloeibaar beslag. De rolletjes kunnen worden gevuld met slagroom.
Het idee achter de platte koeken is dat het oude jaar zich volledig heeft ontvouwd – alles is bekend. De rolletjes symbosliseren het nieuwe en onbekende jaar en het zou kunnen verwijzen naar het inbakeren van een baby.

Recept kniepertjes

Ingrediënten

250 gram bloem;
100 gram witte basterdsuiker;
100 gram kristalsuiker;
100 gram margarine;
1 ei;
half zakje vanillesuiker;
snufje kaneel.

Stap voor stap

  • Pak een kom en doe daar alle ingrediënten in;
  • Kneed het geheel tot een egaal deeg;
  • Verdeel het deeg in balletjes van zo’n 2,5 cm;
  • Vet het wafelijzer in;
  • Doe het balletje er en doe het wafelijzer dicht tot het koekje bruin is;
  • Laat het koekje afkoelen op een rekje of rooster;
  • Ga door tot alle balletjes op zijn.

Bronnen

https://www.levenderfgoedgroningen.nl/alle-verhalen/kniepertjes-en-rolletjes

https://nl.wikipedia.org/wiki/IJzerkoekenoproer

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kniepertie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.