Levensmuur

0
954

De stichting NatuurkunstDrenthe was een organisatie die de interesse van het publiek voor de Natuurkunst wilde vergroten door middel van het verbinden van kunst- en natuurbeleving. Daarnaast leverde het een bijdrage aan de diversiteit van het culturele aanbod in de provincie Drenthe. Meerdere jaren was het door de stichting NatuurkunstDrenthe mogelijk om kunstwerken aan het landschap van Drenthe toe te voegen en deze kunstwerken te laten versmelten in hun omgeving. Kunstenaars hebben zich in 2009 laten inspireren door overleven in de breedste zin van het woord. Bijvoorbeeld: welke bescherming is er nodig in een vijandige natuur of hoe overleven mensen in de huidige stedelijke jungle. Daarnaast kan ook de dubbele betekenis van OverLeven een inspiratiebron zijn.

Het terrein van het Hunebedcentrum is in dit kader in 2009 verrijkt met een opmerkelijk kunstwerk: ‘Levensmuur’ oftewel ‘Endangered World Life Wall’ van de Amerikaanse kunstenaar Xavier Cortada. Xavier Cortada maakte deze “Levensmuur” van zwerfstenen en 360 rode bakstenen. Het kunstwerk heeft een oppervlak van 2,1meter bij 8,5 meter. Op de bakstenen zijn nummers en letters geschilderd. Deze letters en cijfers verwijzen naar de geografische lengtegraad waar een van de 360 dieren leeft die met uitsterven wordt bedreigd. Daar waar een steen is zwartgemaakt is dit reeds gebeurd. 

Xavier Cortada zegt het volgende over het kunstwerk:
“Toen het Trechterbekervolk hun hunebedden bouwden anno 3500 jaar voor Chistus, was geen enkele van 360 diersoorten opgenomen in “Endangered Worls: Life Wall’ in gevaar. Omdat het klimaat wereldwijd verandert worden de meeste nu bedreigd met uitsterving. Het overleven van de mensheid is zonder meer afhankelijk van het behoud van de biodiversiteit op onze planeet. Mijn werk nodigt de toeschouwer uit om deze bedreigde diersoorten te ‘adopteren’ en zo betrokken te raken bij het behoud.”

Voor meer informatie over de kunstwerken en het leven van Cortada, klik hier (www.cortada.com)

Voor meer informatie over de stichting NatuurkunstDrenthe, klik hier (www.natuurkunstdrenthe.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.