Olympia, de bakermat van de Olympische spelen

0
2437

Het oude Olympia is een van de beroemdste archeologische locaties in Griekenland. Het ligt in het westen van de Peloponnesos, aan de zuidzijde van de Kronos berg. Het ontwikkelde zich door vele eeuwen heen tot een beroemde plek waar ooit de originele Olympische spelen werden georganiseerd. Het ligt 20 minuten rijden met de auto van de hedendaagse stad Pyrgos. Olympia staat sinds 1989 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Door archeologisch onderzoek is gebleken dat de geschiedenis van Olympis teruggaat tot in de prehistorie. Er zijn gebouwen gevonden die zijn gedateerd op 1600-1900 v. Chr. Vanaf de bronstijd is deze plek in gebruik. Het was een heilige plek waar meerdere goden werden vereerd. Aangenomen wordt dat de eerste god die hier aanbeden werd Kronos was. Later werd deze plek ingenomen door zijn zoon, Zeus. Dat gebeurde ongeveer op hetzelfde moment dat Dorische bevolkingsgroepen de Myceense beschaving verving in de Peloponnesos rond 1100 v.Chr. De grootste tempel in Olympus is gewijd aan Zeus.

Een echte stad was Olympia niet. De enige vaste bewoners waren priesters en verder tempelpersoneel, zoals koks, hout- en metaalbewerkers en gidsen om bezoekers rond te leiden. Bezoekers van de spelen, die in de zomer plaatsvonden, bivakkeerden in de open lucht; voor officiële gasten was er een speciaal logement (het Leonidaion). De inkomsten van het heiligdom bestonden uit schenkingen.

De Olympische spelen

Olympia is vooral beroemd als de geboorteplaats van de Olympische spelen en het hoge niveau van de oude Griekse kunst en architectuur. De eerste Olympische spelen vonden plaats in het heiligdom van Zeus in 776 v.Chr. en vanaf dat moment werden ze eeuwenlang iedere 4 jaar georganiseerd. De namen van de winnaars werden vanaf het begin goed gedocumenteerd waardoor we de geschiedenis goed kunnen achterhalen.

De Olympische spelen hebben er voor gezorgd dat de stadstaten in het oude Griekse gebied meer tot een eenheid kwamen. Hierdoor is een Griekse identiteit ontstaan in plaats van iedere stad zijn eigen cultuur.

Het winnen van de spelen was enorm belangrijk voor een atleet. Ook de stad waar de atleet vandaan kwam steeg in aanzien.

De archeologische site

Omdat Olympia heel lang een belangrijke plek is geweest zijn er ook heel wat bijzondere gebouwen ontworpen. Een voorbeeld hiervan is de tempel van Hera uit de 7e eeuw v.Chr. Het is beroemd vanwege de enorm grote kapitelen bovenop de Dorische zuilen. De meeste gebouwen stammen echter uit de periode die hierna komt.

De meeste gebouwen zijn neergezet in de hellenistische periode (het tijdperk waarin het oude Griekenland op zijn hoogtepunt was vanaf de veroveringen door Alexander de Grote tot de Romeinse verovering van Griekenland en het Oude Nabije Oosten (334–30 v. Chr.)) en vaak ook nog later in de Romeinse en Byzantijnse tijd.

Een van de beroemdste gebouwen is het Olympische stadium met het hippodroom. Het ligt tegenwoordig verscholen tussen de olijvenbomen maar dat was uiteraard ooit anders. Het was een vlak terrein waar de atleten met elkaar streden. De bezoekers zaten op de hellingen er omheen.

Grieken kwamen in de oude tijd vanuit alle hoeken van het Middellandse zeegebied op pelgrimstocht naar Olympia om Zeus te eren, om vriendschappen en allianties te sluiten en ook om te genieten van de poezie, muziek en de atletische activiteiten.

De tempel van Zeus is enorm, hij is maar liefst 28 bij 64 meter. Er stonden veel beelden in de tempel die de strijd tussen Pelops en Oinmaos uitbeelden en ook waren er beelden van Centauri. Tegenwoordig zijn de beelden weer gereconstrueerd in het nabijgelegen museum.

Het Olympia archeologisch museum

Vlakbij de ruïnes ligt het archeologisch museum. Het is zeer de moeite waard en mag je niet overslaan. Het behoort tot de top 5 van archeologische musea in Griekenland. Er is veel te zien waaronder een aantal van de mooiste Griekse kunstvoorwerpen die er bestaan. Verder zijn er reconstructies van de beelden uit de tempel van Zeus. Een ander belangrijk object is de bronzen helm waarvan wordt aangenomen dat hij gerelateerd is aan de Atheense generaal Mitiades.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.