Prehistorisch monument gevonden in Turkije dat waarschijnlijk ouder is dan Göbeklitepe

0
1158
Boncuklu Tarla bij Mardin in Turkije.

Turkse archeologen hebben een unieke prehistorische nederzetting gevonden die waarschijnlijk ouder is dan de bekende prehistorische locatie bij Göbeklitepe, wat 300 kilometer verderop ligt. Aangezien van Göbeklitepe al wordt gezegd dat het de oudste nederzetting met tempelcomplex ter wereld is, is deze vondst wel heel sensationeel. De locatie heet Boncuklu Tarla bij Mardi en ligt in Zuidoost Turkije.

De opgravingen zijn begonnen in 2012. De eerste resultaten zijn onlangs gepresenteerd. Volgens professor İbrahim Özcoşar van de Artuklu University is de locatie Boncuklu Tarla bij Mardi 1000 jaar ouder dan Göbeklitepe. Dat betekent dat het 12.000 jaar oud is.

Op de locatie hebben vele culturen gewoond waaronder de Sumeriers, de Akkadiers, de Babyloniers, de Hittieten, de Assyriers, de Romeinen, de Seljoeken en de Ottomanen. Nu blijkt dus dat de geschiedenis nog verder terug gaan dan altijd werd gedacht.

Luchtfoto. Foto www.dailysabah.com

Het is de oudste nederzetting in dit gebied. Meerdere huisplattegronden zijn gevonden. Tussen de huizen staat een gebouw dat lijkt op een tempel, net als in Göbeklitepe. Vanwege deze tempel wordt gedacht dat de mensen al een soort van geloof hadden, welke is niet bekend.

Volgens professor İbrahim Özcoşar is het een zeer belangrijke vondst. ‘We kunnen nu antwoorden vinden op de vraag hoe de eerste mensen in Noord-Mesopotamië en het gebied van de Tigris in dit gebied woonden en hoe de overgang van jagen-verzamelen naar landbouw plaatsvond. Ook komen er hopelijk antwoorden op de belangrijke vraag hoe het cultureel leven en religie hun vorm kregen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.