Ur, stad aan de Eufraat

0
2509
Nagebouwde ziggurat in Ur

De oude stad Ur ligt nu in een zanderig, woestijnachtig terrein aan de rand van de rivier de Eufraat. Door de loop van de duizenden jaren is het gebied woestijn geworden. Als je het nu ziet liggen vraag je je af waarom mensen daar ooit een stad zijn gaan bouwen maar dat komt door een verandering van het landschap. Ooit was het vruchtbaar en groen.

Volgens de Bijbel is Ur de geboortestad van Abraham. De stad is gebouwd vanaf 4500-4000 v.Ch. en is daarmee 1000 jaar ouder dan de hunebedden in Drenthe. Het was oorspronkelijk een dorp dat bestond van landbouw en veeteelt. Aan het begin van het 3e millennium bloeiden in Mesopatamie onder de Soemeriers diverse stadstaten met koningshuizen en machtige beschermgoden, die streefden naar de heerschappij over de regio. Een van deze stadstaten was Ur. Uit archeologische vondsten blijkt hoe in deze steden de nijverheid een hoog peil bereikte. Er werd handel gedreven met andere streken. Er was handel in cederhout uit Libanon, zilver van de berg Aman en lapis lazuli uit het huidige Afghanistan. Vondsten uit de koningsgraven van Ur tonen dat er volop kostbare materialen beschikbaar waren en dat men qua vakmanschap in deze periode een hoger peil bereikt had dan waar ook ter wereld.

De restanten van Ur.

Er zijn ook geschreven teksten gevonden die vertellen over de ambachten en werkwijzen. De opdrachten voor het maken van de objecten kwam vanuit de tempels en paleizen.

De landbouw werd verbeterd door de aanleg van kanalen waarmee het gebied tussen de Eufraat en de Tigris werd bevloeid. Ook werden over de kanalen goederen vervoerd. Rond 2300 v.Chr. veroverde de Semitische koning Sargon van het noordelijk gelegen Akkad het gebied van de Perzische Golf tot Ebla.

Toen dit rijk twee eeuwen later ineenstortte, nam Ur, onder de koningen van de derde dynastie (2112-2004 v.Chr.) de hegenomie in het tweestromenland over. Ur was destijds een belangrijk middelpunt van de verering van de maangod Nanna, en veel Babylonische vorsten restaureerden later de tempels van Ur als eerbewijs aan deze god.

Er zijn dierse cylinders met teksten gevonden. Ook zijn er vele kleitabletten gevonden.

Ur werd waarschijnlijk in de 4e eeuw v.Chr. verlaten omdat de loop van de rivieren was veranderd.

Tot halverwege de 19e eeuw staken alleen de resten van de ziggurat (tempeltoren) boven het woestijnlandschap uit.

Vanaf dat moment vond er onderzoek plaats. De Engelse consul in Basra vond teksten waaruit bleek van het om de ruines van Ur ging. In 1922 vonden de eerste grote opgravingen plaats door het British Museum en de Universiteit van Pennslyvania. Een sensationele vondst gebeurde in 1927 toen de koningsgraven werden ontdekt.

Tijdens de opgravingen werden op de begraafplaats 2000 sleufgraven ontdekt voor gewone stedelingen en zeventien tomben van natuur- en baksteen voor de rijkeren. Vele tomben waren al in de oudheid geplunderd, maar toch werden er nog buitengewone vondsten gedaan. Voorbeelden zijn de graven van Arbaji en koningin Puabi, die de stoffelijke resten van 74 mensen bevatten, het graf van koning Meskalamdug. In hun graven werden onder andere gouden vaatwerk, juwelen, honderden voorwerpen van lapis lazuli, versierde harpen, de schitterende gouden helm van Meskalamdug, zijn dolk met gouden lemmet en gevest van lapis lazuli gevonden.

De god Nammu

Op grond van de grafgiften en de vele menselijke en dierlijke resten in de tomben veronderstelden de archeologen dat de overleden vorsten zich in de dood lieten vergezellen door een groot gevolg dat, compleet met rijdieren, eerst werd bedwelmd en vervolgens werd gedood. Dit is vergelijkbaar met wat er in die tijd in Egypte gebeurde.

Aan de noordkant van de stad stonden op een besloten terrein de ziggurat (de tempeltoren) en de tempel van de maangod Nanna.

https://www.youtube.com/watch?v=yQz5v9mi5nw
https://www.youtube.com/watch?v=sIGOFlFoCLc

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.