Dolmen van San Silvestri, Pulia in Italië.

0
888
Dolmen di San Silvestri Foto http://www.pugliaindifesa.org/

De dolmen van San Silvestri ligt ongeveer 6 kilometer buiten het stadje Giovinazzo in Pulia in Zuid Italië. De dolmen is gevonden in 1961.

Zo’n 4000 jaar geleden heeft een volk aan de Adriatische kust een serie megalithische graven gebouwd. Er zijn er vijf gevonden op de heuvels tussen de moderne kustplaatsen Trani en Giovinazzo. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat ze enkele honderden jaren in gebruikt zijn geweest. De vijf locaties zijn die van San Silvestri, Paladini, Chianca, Albarosa en Frisari. Ook verder ten zuiden zijn nog enkele plekken bekend waar megalithische monumenten liggen.

Foto https://www.viaggiareinpuglia.it/at/13/areaarcheologica/3926/en/Archaeological-site-Dolmen-of-San-Silvestro-22-(BA)

Ze hebben alle 5 dezelfde bouw. De ingang is een lange nauwe gang gemaakt van grote stenen (draagstenen en dekstenen) met daarachter een ruimte voor het graf. Daarover heen is een grafheuvel van aarde en stenen aangebracht. De ingang van dit monument is maar liefst 16 meter lang en nergens breder dan 90 cm.

Helaas zijn de dolmen in het noorden van Apulia pas heel laat erkend als megalithische graven. Dat gebeurde pas in de twintigste eeuw. Tot die tijd werden ze gebruikt door boeren als een afdakje voor het vee. Er is daarom ook zo goed als niets aan objecten in gevonden.

Dolmen di San Silvestri Foto http://www.pugliaindifesa.org/

Echter in 1961 werd er in de dolmen van San Silvestro aardewerk uit de Myceense tijd gevonden. Dat gebeurde per toeval toen de boer een deel van de dolmen met zijn bulldozer aan het weghalen was. Hij deed dat niet met opzet, hij wilde een gedeelte van een heuvel weghalen voor het aanleggen van een weg.

Tijdens opgravingen zijn sindsdien 9 lichamen van volwassenen gevonden, twee pubers en twee kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.