In het vroege voorjaar komt de Japanse duizendknoop weer tevoorschijn. De jonge scheuten hebben qua uiterlijk wel iets weg van asperges. Maar de smaak is heel anders. Zoek deze eerder in de richting van rabarber, waar het familie van is. Pluk de jonge scheuten van zo’n 10 centimeter en maak er een lekkere compote of siroop van.
Ingrediënten
schaal vol jonge scheuten Japanse duizendknoop
rietsuiker
water
citroen
Bereiding
Snijd de Japanse duizendknoop in stukjes.
Doe ze in een pan met een laagje water. Breng het aan de kook en laat de stengels 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe om.
Haal de pan van het vuur en pureer de moes. Giet het door een kaasdoek of roerzeef. Meet de hoeveelheid vloeistof af. Voeg dan suiker en citroensap toe: neem voor 1 liter vloeistof 1 uitgeperste citroen en 400 gram suiker.
Doe het opnieuw in een pan en breng aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken en giet het in steriele flessen.
