Joods monument aan de Hunebedstraat

0
640

Aan de Hunebedstraat in Borger is een gedenksteen te vinden: Joods monument. Het monument is onthuld in 1995 en herdenkt de vervolgden in Nederland: het monument is opgericht ter nagedachtenis van drie joodse families die zijn gedeporteerd en omgebracht. De namen van de zestien slachtoffers zijn: Benjamin Mozes Cohen, Naatje Cohen, Koosje Cohen, Diena Cohen, Berthold Dalsheim, Herman Dalsheim, Jacoba Dalsheim, Filippus Dalsheim, Lina Dalsheim, Vrouwkje Dalsheim, Simon Jonas Nijveen, Rosa Nijveen, David Stern, Emanuel Stern, Frouwkje Stern en Maurits Stern. Het monument bestaat uit een zwerfkei op een betonnen fundament op een stenen plateau in de vorm van een Davidster. Deze joodse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland en hier is achtergrondinformatie te vinden van deze families. Op de steen staat met goudkleurige letters te lezen:

“HERINNERING AAN ONZE, IN 1942-’43,
UIT DE GEMEENTE BORGER AFGEVOERDE
JOODSE FAMILIES

COHEN
BENJAMIN MOZES
NAATJE
KOOSJE
DIENA

NIJVEEN
SIMON JONAS
ROSA

DALSHEIM
FILIPPUS
VROUWKJE
LINA
JACOBA
HERMAN
BERTHOLD

STERN
DAVID
EMANUEL
FROUWKJE
MAURITS.”

Adres .

Joods monument
Hunebedstraat
9531 JT BORGER
52.92931, 6.794701

Bronnen

https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/590

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_oorlogsmonumenten_in_Borger-Odoorn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.