Rozenbottelpoeder – een makkelijke en gezonde aanvulling

0
1289
rozenbottels
rozenbottels

Rozenbottelpoeder – een makkelijke en gezonde aanvulling

Rozenbottels bevatten, naast allerlei andere gezonde stoffen, veel vitamine C. Goed voor je weerstand, zeker in de koudere maanden. De zaden bevatten de bekende haartjes die jeuk veroorzaken bij contact met de huid. Maar daarnaast zijn ze werkzaam bij reumatische klachten, het is antiseptisch en ze werken preventief bij nierstenen. Gebruik het liefst de bottels van wilde rozen (hondsroos of egelantier) of de bottelroos, ook wel rimpelroos genoemd. De meeste vitamine C zit in verse rozenbottels. Maar als je een gemakkelijke en gezonde aanvulling op je havermout, kwark of muffins wilt, maak dan rozenbottelpoeder. Hiervoor heb je een sterke blender of notenmaler nodig om ervoor te zorgen dat ook de pitten en haartjes goed verpulverd worden.

Ingrediënten

1 schaal vol rozenbottels (van onbespoten rozen)

Bereiding

Pluk de rozenbottels op een droge dag. Verwijder de ingedroogde kroontjes. Snijd de rozenbottels in kleine stukjes en droog ze in de droogoven op maximaal 40 graden Celsius. Als ze knisperdroog zijn doe je ze in de maler. Mix ze op hoge snelheid, tot ze verpulverd zijn. Doe de poeder daarna door een fijne zeef, om er zeker van te zijn dat alle haartjes en pitjes er uit zijn. De pitjes die over blijven kun je gebruiken om thee van te zetten. Kook ze hiervoor een minuut of tien en giet de thee door een zeefje. Eventueel kun je de thee op smaak maken met gemberwortel of vlierbessen.

rozenbottels
rozenbottels

Recept door Leah Groeneweg en Tim Horneman
www.inhetwildeweg.nl

Meer recepten kijk op: https://www.hunebednieuwscafe.nl/category/oerkookboek/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.