Op zondag 26 april stond de Europese dag van de Megalithische cultuur gepland. Vanwege de coronacrisis is deze activiteit afgelast.

Stonehenge, Carnac, menhirs en dolmen zijn, net als hunebedden, megalithische monumenten. Het zijn monumenten gemaakt van grote stenen uit de prehistorie. Op deze dag eren wij ons grootste hunebed met een middag vol lezingen en rondleidingen (het programma kun je hieronder vinden). Door heel Europa staat men stil bij megalithische bouwwerken, in Nederland doen we dat bij het Hunebedcentrum.

Dit jaar is het thema: Origin of Stones. Veelal vertellen wij het verhaal van de mensen die de hunebedden hebben gebouwd en de betekenis die het had voor deze mensen. Natuurlijk hebben Hunebedden (en de stenen waarmee ze gebouwd zijn) een veel langere levensloop. Tijdens deze dag hoor je juist waar de stenen vandaan komen, of roze stenen relatief vaker voorkomen in Hunebedden en wat voor betekenis de hunebedden hebben gehad na de hunebedbouwers (in de moderne tijd).

De Europese Dag van de Megalithische Cultuur is altijd op de laatste zondag van april. De bedoeling is dat alle partners van Megalithic Routes op die dag gezamenlijk een mooi aanbod van activiteiten laten zien. Dit samenwerkingsverband, onder de naam Megalithic Routes, bestaat uit partijen uit Duitsland, Denemarken, Nederland, Zweden, Groot-Brittannië en Portugal. Deze dag wordt georganiseerd sinds 2013 en zo ook dit jaar.

Programma Europese dag van de Megalithische cultuur:

–          13:00 uur            Lezing over de roze stenen in hunebedden

–          13:30 uur            Lezing over de keienkloppers

–          14:00 uur            Pauze met koffie, thee en iets lekkers

–          14:30 uur            Lezing over het de hedendaagse betekenis van hunebedden

–          15:00 uur            Aansluitende rondleiding

Meld je aan voor deze middag via communicatie@hunebedcentrum.nl vol is vol. De entree voor deze middag is €7,50, dat is inclusief koffie/thee en iets lekkers.

Vorig artikelStenehed, het andere ‘Zweedse Stonehenge’
Volgend artikelHet geslacht Chenopodium, van melganzenvoet tot quinoa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.