Hunebedcentrum doet mee in nieuw Europees project!

0
617

Vanaf 2020 zal het Hunebedcentrum meedoen in nieuw Europees project Dementia in Cultural Mediation. Eind 2019 was er in de Deense stad Odense de kick-off van het nieuwe Europese project ‘Dementia in Cultural Mediation’ (Erasmus+). Naast partners uit Denemarken, België en Spanje, gaat HANNN zich vanuit Nederland verdiepen in wat culturele activiteiten kunnen betekenen voor mensen met dementie en hoe we deze activiteiten het beste kunnen organiseren.

Het project is gebaseerd op de gedachte dat het gebruik van cultuur en culturele activiteiten een goede aanpak kan zijn om sociale inclusie van mensen met dementie in lokale gemeenschappen te creëren en te verhogen.

Activiteiten met betrekking tot literatuur, kunst, creativiteit en cultuur kunnen de kwaliteit van leven en de perceptie van sociale inclusie voor mensen met dementie enorm vergroten.

Om dit doel te bereiken, willen we de competenties en vaardigheden verbeteren van cultural mediators die in culturele instellingen werken en activiteiten organiseren voor mensen met dementie (zoals bibliotheken, musea en maatschappelijke organisaties). Onder cultural mediators verstaan we iedereen die culturele activiteiten organiseert voor de mensen die leven met dementie. Dit kunnen medewerkers van een culturele organisatie zijn maar natuurlijk ook hun vrijwilligers en studenten.

In het project ontwikkelen we een laagdrempelige en toegankelijke toolkit welke niet alleen voor de deelnemende partners bestemd is, maar voor alle organisaties en medewerkers die geïnteresseerd zijn in inspirerende en praktische methodes gericht op het organiseren van activiteiten voor mensen met dementie.

Gedurende de projectperiode zijn er diverse bijeenkomsten waar de partners activiteiten, tools, ideeën en overige informatie uitwisselen om een zo volledig mogelijke toolkit te kunnen creëren. De projectperiode is van september 2019 tot augustus 2022.

Uiteindelijke projectresultaten

De uiteindelijke online toolkit zal specifieke methoden en hulpmiddelen voor cultural mediators bevatten waaronder:

– Presentatie- en instructievideo’s en handleidingen om het gebruik van elke methode te ondersteunen.
– Speciaal ontwikkeld trainingsmateriaal. Dit trainingsmateriaal ondersteunt en adviseert de cultural mediators bij het plannen en organiseren van de  activiteiten die ze organiseren voor mensen met dementie.

Daarnaast worden er ook aanbevelingen gepresenteerd die kunnen bijdragen aan toekomstige Europese ontwikkelingen op het gebied van dementie en cultuur. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op de ervaringen en resultaten binnen het project.

Download hier een flyer van het project Dementia in Cultural Mediation (pdf, engelstalig)

Meer weten

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelen of heb je vragen of opmerkingen, neem contact op met Riemke Scharff (rscharff@hunebedcentrum.nl) of Nadine Lemmers (nlemmers@hunebedcentrum.nl).

Bronnen

https://www.hannn.eu/projecten/dementia-in-cultural-mediation-2

https://www.hannn.eu/nieuws/kick-off-nieuw-project-dementia-in-cultural-mediation

https://medewerkers.hunebednieuwscafe.nl/wp-content/uploads/2020/02/PIXI-DCUM-ENG.pdf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.