Varkensgras – medicinaal en eetbaar

0
2332

Het geslacht varkensgras (Polygonum) komt over de hele wereld heen voor en in Nederland komen de volgende soorten voor: Gewoon varkensgras (Polygonum aviculare) en Zandvarkensgras (Polygonum oxyspermum subsp. raii). De naam Polygonum komt van het Oudgriekse woord voor veel poly en voor knie gonu – het betekent veel knieën. Deze naam verwijst naar de vele knopen in de stengel, ook wel knieën genoemd. Volgens oude kruidenboeken zou het varkensgras een goed middel zijn tegen bloedspuwingen. Vroeger werd het kruid als geneesmiddel aan het vee gegeven. In recepten kan varkensgras als een eetbare wilde plant worden verwerkt – een lekker recept Stoofgroenten met engelwortelzaad.

Gewoon varkensgras. Rasbak / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0).

Gewoon varkensgras

Gewoon varkensgras (Polygonum aviculare) is een liggende of rechtopstijgende plant van maximaal 200 cm lang en heeft een penwortel. Dit soort varkensgras is een typische tredplant en groeit langs wegen en gronden die braak liggen, waar gebouwd wordt en waar gesport wordt. De doorschijnende bladscheden zijn zilder. De blauwgroene bladeren zijn elipsvormig en nagenoeg geen steel. Van mei tot november bloeit de plant met roze of witte bloemen van ongeveer 3 mm. De dofbruine, driehoekige vruchten zijn maximaal 3 mm lang.

Gewoon varkensgras. Dalgial / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0).

Zandvarkensgras

Zandvarkensgras of zandduizendknoop (Polygonum oxyspermum subsp. raii) is een- of tweejarig en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als stabiel of toegenomen en zeer zeldzaam. Van nature is deze soort te vinden langs de Europese kust dus ook de Nederlandse kust. De plant wordt maximaal 40 cm hoog en de smalle langwerpige bladeren zijn blauwgroen. Van juli tot oktober bloeit de plant met groenachtige bloemen. Op de vloedmerken is deze soort te vinden.

Zandvarkensgras. Henri SCORDIA / CC BY-SA 2.0 FR (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/fr/deed.en)

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Varkensgras

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewoon_varkensgras

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zandvarkensgras

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.