25.000 jaar oud monument van mammoetbotten gevonden

0
1031
Foto Alexander Pryor

Archeologen, onder leiding van Alexander Pryor van de Universiteit van Exeter (VK), hebben een bijzonder monument in Rusland gevonden van maar liefst 24 tot 25 duizend jaar oud. Het is een grote ronde constructie gemaakt van mammoetbotten. Er is nog geen idee waarvoor het gebouw diende.

De site heeft de naam Kostenki 11 gekregen. Het ligt 280 km ten zuiden van Moskou bij de plaats Kostenki.

Er zijn in Rusland al meerdere monumenten van mammoetbotten gevonden maar deze is wel heel bijzonder. Dat vanwege de grootte van het monument, het is maar liefst 12 meter in doorsnee.

De grote vraag is waarvoor het heeft gediend. Er is geen duidelijke ingang te zien. Misschien dat het een opslagplek voor voedsel was. Het zou ook een soort van hut kunnen zijn waar de jager-verzamelaars in de ijstijd de koude winters overleefden. In het midden van de constructie is verkoold hout gevonden wat duidt op een vuur. Maar wat dat tegenspreekt is dat aan vele botten nog restanten van vlees en vet zaten. Dat moet enorm gestonken hebben en dan is een verblijf in zo’n ‘hut’ niet erg waarschijnlijk.

Foto Alexander Pryor

Omdat mammoetbotten erg zwaar zijn en moeilijk om mee te bouwen wordt gedacht dat er ook een rituele functie aan het monument moet worden toegekend.

In het monument zijn maar liefst 64 mammoetschedels gevonden wat dus betekent dat er ontzettend veel dieren nodig waren voor de bouw. Dat betekent waarschijnlijk dat de lokale mensen mammoeten op grote schaal hebben gedood.

Al met al zijn nog lang niet alle antwoorden gevonden. Er zal meer onderzoek moeten plaatsvinden om het verhaal boven water te krijgen. Wat wel duidelijk is is dat er mensen in deze contreien aanwezig waren gedurende de ijstijd en dat ze in staat waren te overleven in dit koude landschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.