Ajowan, specerij en medicijn

0
1128
Afbeelding van Rohit Bhusan via Pixabay

De ajowan (Trachyspermum ammi) komt oorspronkelijk voor in het zuiden van India, maar de eenjarige plant wordt verbouwd als specerij in Midden-Azië en Noord-Afrika. Net als de karwij en de komijn is de plant ook deel van de schermbloemenfamilie. De vruchten lijken op de zaden van de lavasplant, maar ook op zaden van karwij, komijn en venkel.

Ajowan. Afbeelding van Rohit Bhusan via Pixabay

Gebruik van de prehistorie tot nu

In de oudheid werden de zaden gebruikt als antiseptisch middel, maar inmiddels wordt de zaden van het kruid ook gebruikt als specerij. De smaak van de zaden is te omschrijven als tijm, maar dan bitterder en scherper van smaak. Vandaag de dag behoort deze specerij tot de Indische en Arabische keuken.

Zowel de bladeren als de zaadachtige vruchten worden door mensen gegeten. De smaak van de vruchten lijkt op oregano of anijs – aromatisch, scherp en bitter. Door de stof thymol ruiken de zade naar tijm. Het kruid moet met mate worden gebruikt door de dominante smaak – een klein aantal vruchten kan al overheersen in een gerecht. In zowel India als Iran wordt deze plant verbouwd. De zaden worden gedroogd of gebaken in geklaarde boter, maar zelden rauw gegeten. Na het drogen en het bakken hebben de zaden een meer complexe en subtiele smaak. De vruchten worden in Afghanistan gestrooid over koekjes en brood. De vruchten leveren een etherische olie met onder andere thymol.

Bloemen. Bames24 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Medicijn

De zaden van de plant werden reeds in de oudheid gebruikt als een antiseptisch middel. In de regio India is de plant een belangrijk ingredient in de kruidengeneeskunde. Tot nu toe is er weinig bewijs voor ziektebestrijdende eigenschappen, maar een extract methoxsalen wordt als medicijn voorgeschreven. Dit medicijn als caspsule of crème behandelt psoriasis, repigmentatie van vitiligo of huidaandoeningen van huid-T-cellymfoom, maar doordat dit medicijn reageert op andere medicijnen wordt het alleen door doktoren met veel ervaring voorgeschreven. In de volksgeneeskunde wordt het kruid gebruikt, maar er zijn geen aanwijzingen dat het veilig is of werkt. Pas op: Het kruid zou mogelijk nadelig werken bij de ontwikkeling van een foetus en zwangere vrouwen mogen het kruid niet gebruiken. In grote hoeveelheden kan het kruid giftig zijn en leiden tot zelf de dood.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ajowan

https://en.wikipedia.org/wiki/Ajwain

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.