Donderdagmorgen 12 maart 2020 was de opening van het Archeologisch beleefpunt in Assen. Het beleefpunt werd door gedeputeerde C. Bijl van de provincie Drenthe, samen met leerlingen van de bovenbouw van CBS De Regenboog, opengesteld.
De leerlingen van De Regenboog hebben voorafgaand aan de onthulling van het beleefpunt, een rondleiding gemaakt langs de archeologische punten. Fred van den Beemt, van de Archeologische Vereniging Noord-Nederland, vertelde onderweg over wat je allemaal kan ontdekken in het landschap.

Het archeologisch beleefpunt staat op een unieke plek. Bij de plek lag een aantal eeuwen terug het gehucht Amelte. Daarvan liggen onder het oppervlak nog een paar verdwenen middeleeuwse boerderijplaatsen. Nog te zien daarvan is de voormalige eendenkooi met vijver.
Met drie grafheuvels, uit waarschijnlijk de Bronstijd, landbouwakkers en een urnenveld uit de IJzertijd en een prachtig ijssmeltwaterdal, het Deurzer Diepje, maakt het beleefpunt compleet.

Het prachtige ontwerp verbeeldt de oudste Assenaren, jagers uit de Steentijd, en is gemaakt door Olav Reijers (Het verhaal van de plek) en Fouad Tan (Pitch Ontwerp). Bij het beleefpunt is een informatiepaneel geplaatst waarop allerlei wetenswaardigheden zijn te lezen.
Het beleeftpunt ligt aan het fietspad, het Boerkamppad, dat tussen Deurze en Assen Oost is aangelegd. Ieder die er langsloopt of fietst zal het beleeftpunt passeren.
Het Archeologisch Beleefpunt in Asen is het vierde beleefpunt.

Naast die van Assen zijn de volgende beleefpunten te bezoeken:
In de loop van het jaar volgen meer Archeologische beleefpunten in Coevorden, Ruinerwold en Tynaarloo.
Van de plannen die beschreven zijn is in 2020 niets terecht gekomen, hoe gaan die vervolg acties nu?