Archeologisch onderzoek in Borger, bij Daalkampen

0
916

In februari en maart 2020 voert RAAP Archeologisch Adviesbureau een archeologisch onderzoek uit in de wijk Daalkampen in Borger. Al vanaf 1994 zijn hier onderzoeken uitgevoerd, waaruit blijkt dat langs de N34 bij Borger veel archeologische resten liggen. In opdracht van de gemeente Borger-Odoorn zal nu een gebied met een omvang van ca. 2,75 ha worden opgegraven.

Grote woonstal late ijzertijd. 

Achter op de akker waar wordt gegraven is een plattegrond gevonden van een woonstal uit de late ijzertijd. Nadat er een deel was blootgelegd was het al snel duidelijk dat deze plattegrond wel heel mooi was. Na overleg met de gemeente werd er toestemming verleend om ook buiten het perceel te graven zodat de volledige plattegrond in kaart gebracht kon worden. Nadat de woonstal helemaal was uitgegraven werd het duidelijk hoe groot de woonstal is. Deze woonstal is typerend voor Borger. Dit is de vierde die in Borger is opgegraven. Dit type woonstal wordt wel op meerdere plekken gevonden, maar in vergelijking (op andere plekken 3x) komt dit type het eerst voor in Borger. De woonstal is zo groot dat hij wel vier openingen heeft. Ook is aan de afdrukken van de palen te zien, dat er buiten de muur nog palen neer zijn gezet. Het vermoeden bestaat dat er buiten de muur een overkapping is gebouwd. In de woonstal zie je twee vermoedelijke afvalkuilen. De archeologen verwachten dat er uit beide kuilen scherven van aardewerk zullen komen. 

Het voorste gedeelte waar de afvalkuil aan de rechterkant ligt werd gebruikt als woongedeelte. Het middelste stuk was de plek waar de stallen waren voor het vee. Dit is te zien aan de afdrukken van de palen die daar hebben gestaan. Het achterste stuk waar de afvalkuil links zit is nog steeds een raadsel. De archeologen weten nog niet waarvoor dit gedeelte van de woonstal werd gebruikt. Buiten deze woonstal stond ook nog een grote graanspieker. 

woonstal late ijzertijd
late ijzertijd woonstal
woonstal ijzertijd volledig uit gegraven
woonstal ijzertijd volledig uitgegraven
woonstal late ijzertijd

Grondwaterkuilen

Op verschillende plekken zijn grondwaterkuilen gevonden. Een grondwaterkuil is een kuil waaruit water werd gehaald om te drinken. 

De plekken zijn goed zichtbaar in de grond. De donkere plek op de foto laat de vorm van de kuil zien. Door de kuil verder af te graven kun je goed zien hoe diep het water er in stond. De archeologen konden daaruit opmaken dat de kuil niet heel lang gebruikt is. Bij een andere grondwaterkuil liepen er allemaal kronkelpaadjes naar de kuil toe. Wat dat nou precies betekent is niet zeker. Het vermoeden van de archeologen is dat deze paden zijn gemaakt door het vee en wilde dieren die bij de grondwaterkuil kwamen drinken. 

grondwaterkuil Daalkampen
Grondwaterkuil Daalkampen

De graanspieker en de scherven die er gevonden zijn

Op een ander stuk van de opgraving waren ze bezig met het blootleggen van de plattegrond van een graanspieker. Toen de gaten waar de houten palen hebben gestaan werden uitgegraven, deden ze in een gat weer een bijzondere vondst. Weer kwamen er scherven omhoog. Deze keer lagen de scherven zo in de grond dat duidelijk werd dat het om een pot ging. Nadat de scherven waren opgegraven, bleek dat daaronder nog meer scherven lagen van wederom een pot. Aan de scherven was duidelijk de vorm te zien.

graanspieker waar de scherven gevonden zijn
scherven gevonden bij graanspieker

Wat zal het zijn?

Op sommige plekken liepen er vele sporen door elkaar heen. Zo zag je heel duidelijk dat twee rijen met palen naast elkaar stonden. Dit is dan ook hoogstwaarschijnlijk een deel van een plattegrond. Deze opgraving was onduidelijk en moet later geïnterpreteerd worden. Gelukkig wordt alles opgetekend.

Terwijl er gegraven werd kwamen er soms ook bijzondere vondsten omhoog. Scherven van aardewerk. Zo werd er op een stuk waar vele sporen zichtbaar waren in een kuil prachtige scherven gevonden. Met een troffel was een archeoloog druk bezig om voorzichtig de aarde weg te schrapen. Zo af en toe werd er voorzichtig op het vermoedelijke stuk aardewerk getikt. Dit doet een archeoloog omdat aan het geluid te horen valt of het om een steen gaat of om een stuk aardewerk. 

onbekend wat het is nog verder onderzoeken
opgegraven scherf uit gat
opgraving van de scherven
scherven opgegraven uit gat

Foto’s en tekst Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.