Krapina – Neanderthaler museum en vindplaats in Kroatië

0
1175

In 1895 ontdekte twee leraren botten in een abri op Hušnjakovo Brdo (Hušnjak-heuvel) ten westen van Krapina in Kroatië. Gorjanović-Kramberger, directeur afdelingen Geologie en Paleontologie van het Zagreb Natural History Museum, onderzocht de plaats van 1899 tot en met 1905 en schreef allerlei publicaties over deze bijzondere vondst van ten minste 23 neanderthalers. Inmiddels is een museum verrezen waar het verhaal wordt verteld naast de vindplaats.

Krapina Neanderthal Museum Photo 3
Krapina Neanderthal Museum. Zeljko.filipin [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons.

Museum

Het nieuwe museum is in 2010 geopend met een oppervlak van meer dan 1200 vierkante meter. Het museumgebouw bestaat uit twee verdiepingen en vertelt het verhaal van de prehistorie – waarbij de ontwikkeling van de mens centraal staat. Het hoogtepunt van de tentoonstelling zijn de diorama’s waarbij het verhaal van deze vindplaats wordt verteld. Bijzonder is dat het terrein van het museum ook de oorspronkelijke vindplaats omvat. De informatie wordt ontsloten in meerdere talen, waaronder Engels. Vanaf het museum kan je lopen naar de vindplaats, maar er is ook een prehistorische kunstroute te vinden.

Vindplaats

Vanaf het museum kan je de vindplaats bezoeken waar een bord de plek markeert. Inmiddels heeft deze plek 884 botjes en 198 tanden met een ouderdom van zo’n 130.000 jaar opgeleverd. Naast botten zijn ook stenen werktuigen en dierlijke botten gevonden. Van de holenbeer zijn veel botten gevonden, maar ook de grothyena, lynx, luipaard, veelvraat, vos en wilde kat zijn herkend.

De plaats lijkt ook een bewijs te leveren voor een rituele handeling. Schedel Krapina 3 toont sporen van snijwonden na de dood gemaakt. De 35 snijwonden lijken in een keer te zijn gemaakt.
De leeftijden van de personen zijn soms vastgesteld, namelijk vijf in de leeftijd van 14 tot 16 jaar, één tussen de 17 en 19 jaar oud en vijf een jaar of twintig. Deze data bevestigen het beeld dat neanderthalers een levensverwachting hadden van ongeveer 30 jaar.

Adres

KRANEAMUS KRAPINA NEANDERTHAL MUSEUM
Šetalište Vilibalda Sluge bb
49 000 Krapina

Fotografie door Marieke van Velzen 

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Krapina_Neanderthal_site

https://de.wikipedia.org/wiki/Krapina_(arch%C3%A4ologischer_Fundplatz)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Krapina_(stad)

http://www.mkn.mhz.hr/hr/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.