Maak je eigen blaaspijp

1
1302

Bij het maken van vuur is blazen erg belangrijk. Hoewel er geen archeologisch bewijs bekend is, lijkt het heel aannemelijk dat een blaaspijp van hout al werd gebruikt in de prehistorie – via deze pijp adem je minder rook naar binnen. De bouffadou is traditioneel werktuig om vuur mee aan te maken en lijkt een lange geschiedenis te kunnen. De blaaspijp is een lange houten buis met handvat waarbij je in de buis blaast en de lucht nauwkeurig kunt richten op een punt in het vuur. De naam komt van het Occitaanse woord voor blazen: bufador of bofador. De mensen uit de omgeving Lozère noemde de blaaspijp het werktuig waar je het vuur opnieuw mee aanmaakt zonder je snor te verbranden. De blaasbalg wordt gemaakt van het bovenste deel van de stam van een spar of een den van 70-100 cm. Van de tak worden alle zijtakken verwijderd behalve de tak dichtbij de onderkant oftewel de dikke kant. Deze zijtak wordt een handvat. De houten stam hol je uit – de binnenste kern is zachter en kan makkelijk verwijderd worden. In het verleden werd de binnenkant wel verwijder met een verhitte ijzeren staaf, maar vandaag de dag wordt de binnenkant wel verwijder met behulp van een boormachine. De blaaspijp wordt zo verkocht, maar je vindt ook bouffadou met prachtig snijwerk en voorzien van een verflaag. De blaaspijpen lijken in heel Europa bekend te zijn tot dat de houten en leren balgen verschijnen in de middeleeuwen. Naast hout kent men ook blaasbalgen van holle rietstengels en ijzer. De bouffadou wordt vandaag de dag gemaakt als ambachtelijk object met veel traditie.

Bouffadou. Morburre / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0).

Stap voor stap

Stap 1. Zoek een tak van minimaal 70 cm van vlierenhout, dennenhout of sparrenhout met doorsnede van 2-3 cm. In het Oertijd gebruiken we de takken van de vlier – de binnenkant is sponsachtig en heel gemakkelijk te verwijderen.

Stap 2. Laat de tak drogen en verwijder de bast. Hol de tak uit met behulp van een verhitte ijzeren staaf, maar je kan ook de kern met een boor van vuursteen verwijderen.

Blaaspijp van vlierenhout in gebruik.

Bronnen

https://de.wikipedia.org/wiki/Blasebalg

https://fr.wikipedia.org/wiki/Bouffadou

1 REACTIE

  1. Re.: “In het Oertijd gebruiken we de takken van de vlier – de binnenkant is sponsachtig en heel gemakkelijk te verwijderen.”

    I recommend you do ‘burn’ the inside wall after the pith is removed from the ‘borehole’, as the pith is considered to be somewhat poisonous.
    This is what I do with my own blowpipes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.