Stenen werpspel

0
1037
De Ra-morene uit de Jonge Dryas wordt aan de zuidkust van Noorwegen door de branding aangetast en uitgespoeld, waarbij duizenden zwerfkeien blijven liggen. Voor liefhebbers van gesteentesoorten uit het bekende Oslogebied is dit steenstrand bij Molen (Helgeroa) een dorado. Kloppen mag niet, verzamelen evenmin, fotograferen wel.

Een leuk actief spel is een werpspel met stenen. Graaf meerdere kuilen waar de stenen in kunnen worden gegooid, bijvoorbeeld meer dan drie kuilen. Bepaal hoeveel stenen mogen worden gegooid, bijvoorbeeld zes stenen. Bepaal hoeveel punten elke kuil is, bijvoorbeeld 10, 20 en 30 – hoe verder, hoe meer punten krijgt. Maak een briefje waarop je de punten kunt opschrijven. Daag iedereen uit om veel punten te halen.

Benodigdheden

  • steentjes (zorg voor tweemaal zoveel stenen als je mag gooien ( dus bij 5 keer gooien minimaal 10 ronde stenen);
  • schrijf de punten bij de kuilen of maak een bordje;
  • maak scorebriefje.

Stap voor stap

Bereid de activiteit voor door stenen te verzamelen, kuiltjes te graven, punten op te schrijven en scorebriefjes te printen. Bepaal van te voren de spelregels en start de activiteit met een spannend verhaal.

Riviergrind uit Vroeg-Pleistocene rivierzandzafzettingen in Ellertshaar (Dr.) De uitdrukking ‘zwerfsteen’ is in feite gereserveerd voor ijstijdkeien die uit Scandinavië afkomstig zijn. Stenen uit rivierzanden zijn echter ook zwerfstenen, alleen zijn ze doorgaans kleiner en zijn ze door snelstromend rivierwater of ingevroren in schotsen van grondijs naar ons land getransporteerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.