Van oude landweg tot LAW

0
667
Ivinghoe Beacon seen looking north from The Ridgeway © Wikipedia Creative Commons

De Ridgeway is de oudste weg van Groot Brittannië, een oude landweg die over de krijtrug van de Berkshire Downs van Wiltshire in het westen tot de Theems in de Goring Gap loopt. Hier ontmoet hij de Icknield Way, een andere oude landweg die van de Salisbury Plain dwars door het hele land naar East Anglia liep.

In 1972 werd de route aangepast en uitgebreid tot een 140 km lange  National Trail voor wandelaars. Deze volgt de oude Ridgeway vanaf West Kennet Long Barrow (een prehistorische graftombe) tot de Theems bij Streatley. Vanaf hier volgt hij de Icknield Way door de Chiltern Hills tot Ivinghoe Beacon in Buckinghamshire. Hoewel hij is ontworpen als wandelpad, zijn delen van de route ook geschikt voor mountainbikes, vooral het gedeelte westelijk van de Theems.


Kaart van de Ridgeway National Trail © www.nationaltrail.co.uk/ridgeway

De Ridgeway loopt door oude landschappen, zoals heuvelland, afgelegen dalen en bosgebieden en wordt al minstens 5000 jaar door reizigers gebruikt. Net als bij de Hondsrug in Nederland maken de hoge, droge gronden  van het pad het reizen gemakkelijker. De verre uitzichten vormden een beschermingsmiddel tegen potentiële plotselinge aanvallen.

De Ridgeway komt langs veel vindplaatsen uit het Neolithicum, de IJzertijd en de Bronstijd, bijvoorbeeld de Avebury Stone Circle en de oude heuvelforten van Barbury Castle, Liddington Castle, Uffington Castle, Segsbury Castle, Pulpit Hill en Ivinghoe Beacon. Andere monumenten langs de route zijn bijvoorbeeld Wayland’s Smithy, een graftombe voor een stamhoofd; het indrukwekkende Uffington White Horse, een oude afbeelding van een 120 meter groot paard, gekerfd in de helling van een kalkheuvel  en Grim’s Ditch, een 8 km. Lange aarden wal bij Mongewell, in de buurt van Wallingford

De landweg werd gebruikt door legers van de Romeinen, Saksen en Vikingen. Later gebruikten middeleeuwse herders de Ridgeway om hun vee van Wales en de West Country naar de Home Counties en London te drijven.


De Theems stroomt door de Goring Gap naast de Ridgeway. © BBC
De Ridgeway in Grim’s Ditch bij Mongewell met bloeiende boshyacinten (Hyacinthoides non-scripta). © Wikipedia Public Domain
Ivinghoe Beacon, gezien vanuit het zuiden vanaf de Ridgeway. © Wikipedia Creative Commons

Bron            Wikipedia and the National Trail website

Meer informatie kan worden gevonden op:

https://en.wikipedia.org/wiki/Deir_el-Medina

https://www.ancient.eu/Deir_el-Medina/

Tekst                 Alun Harvey

Vertaling Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.