Hunebed D36 door Hendrik Dirk Kruseman van Elten

0
844
Hendrik Dirk Kruseman van Elten / Public domain

Het hunebed van Valthe (D36) werd vastgelegd in 1857-1864 in deze litho door schilder Hendrik Dirk Kruseman van Elten. Dit werk behoort net als acht andere litho’s van deze kunstenaar tot de collectie van het Rijksmuseum te Amsterdam. De drukker is Emrik en Binger, Haarlem. De litho is in het zwart met toonblokken in geel en oranje. De afmeting is 29,2 cm bij 37,5 cm.
Hendrik Dirk werd geboren op 14 november 1829 in Alkmaar en werd opgeleid door de schilder Cornelis Lieste. Van 1845 tot 1849 werd hij opgegeleid door Jan Reekers van de stadstekenschool in Haarlem. In Haarlem leerde hij ook Paul Gabriel en Fredrik Marinus kennen. Kruseman van Elten ontwikkelde zich als landsschapschilder met schilderijen van olieverf, maar ook maakte hij etsen en litho’s van landschappen.
Kruseman van Elten reisde de wereld over – van 1853 tot 1861 leefde hij in Amsterdam en Oosterbeek, maar van 1865 tot 1897 woon de hij in New-York. Daarna vestigde hij zich in Parijs waar hij op 12 juli 1904 overleed. Hij heeft gereisd in Nederland, Belgie, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Een leerling van Hendrik Dirk was Marinus Heijl.

Hendrik Dirk Kruseman van Elten / Public domain

Bronnen

SANDERS, R., 2003. Schilders van Drenthe. Het Drentse Boek, p. 134.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Dirk_Kruseman_van_Elten

http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.133990

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.