Hunebed D53 door Cornelis Pronk

0
952
Cornelis Pronk / Public domain

In 1737 tekende Cornelis Pronk hunebed D53. In 1691 werd Cornelis Pronk geboren in Amsterdam. Enkele jaren werkte hij bij zijn vader een korenhandelaar, maar ging vervolgens in de leer bij Jan van Houten en Arnold Boonen. Cornelis Pronk ontwikkelde zich tot tekenaar en schilder en is bekend om zijn zeer nauwkeurige topografische tekeningen in de periode 1700-1750. In de jaren twintig ontwikkelde hij een tekenstijl van trouwe en transparante weergave van getekende gebouwen in prachtig licht. Door het land maakte hij schetsen ter plaatsen en deze werden later zo nauwkeurig als een foto uitgewerkt. In het boek Het Verheerlijkt Nederland (1745-1774) zitten veel gravures van Pronk. Met dank aan deze kunstenaar weten we veel over het landschap en zijn erfgoed in de 18e eeuw. Naast tekeningen en schilderijen heeft Cornelis Pronk ook ontwerpen gemaakt voor Chinoiserie serviezen.

Cornelis Pronk / Public domain

Bronnen

SANDERS, R., 2003. Schilders van Drenthe. Het Drentse Boek, pp. 182-183.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Pronk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.