Niet heel ver van de bekende badplaats Kusadasi ligt de oude Griekse stad Priene. Het gebied is gecreeerd door de rivier de Meander (waar het Nederlandse woord meanderen vandaan komt). Deze rivier zorgde er in het verleden voor dat er zoveel slib werd aangevoerd dat de havens verzanden en telkens weer verplaatst moesten worden. Het eerste Priene, uit de 10de eeuw v.Chr. ligt nu begraven onder tonnen slib in de vlakte onder aan de heuvel. Rond 350 v.Chr. werd er een nieuwe stad gesticht op de hellingen van het Mycalegebergte. Alexander de Grote bezocht deze stad en deed hun een uniek aanbod: hij zou de tempel van Athena op zijn kosten verder laten voltooien, met als voorwaarde dat het gebouw zijn naam zou dragen. De bewoners van Priene accepteerden het aanbod en kregen een mooie tempel voor niets. Op het hoogtepunt woonden er tussen de vier- en zesduizend mensen.

In de Romeinse tijd verloor Priene zijn economische positie door de verzanding van de haven. Omdat er geen geld meer was voor grote gebouwen en de stad haar prominente positie verloor zien we hier nog een Griekse stad, zonder veel Romeinse invloeden. Een opvallend kenmerk van Priene is de stadsplattegrond. Een goed geordend wegennet doorkruist de stad, met loodrecht op elkaar staande straten zodat er een dambordpatroon is ontstaan.

Priena, niet ver van de beroemde badplaats Kusadasi in West Turkije Kaart Google Maps

Visiting Priene

You enter the city through the Northwest gate. The first monument of any importance is the small theatre (3rd century BC). As the Greeks did not know how to build arches, they always had to build their theatres against a hill. Of particular interest here are the seats like thrones in the first row, which were reserved for the priests. The 12 Doric half-columns in the portico are especially well preserved.

Restanten van het theater

Zetel voor de priesters

A little further on is the most important structure, the Temple of Athena, with five reconstructed Ionic columns. This is a model example of the classic Ionic temple style.

Remains of the Temple of Athena
Details of the Ionic columns in the Temple of Athena

A small street between the temple and the theatre leads uphill to a rocky peak on which stand the remains of the original temple.

Other sights include an agora or marketplace, a council chamber, a stadium and a gymnasium.

Everywhere are the remains of buildings such as these column bases.
Lizards are a common sight in the complex
Everywhere are the remains of buildings and pottery.
Pieces of old waterpipes, roof tiles and other building materials from the Greek and Roman periods

Text                 Harrie Wolters

Translation     Alun Harvey

Vorig artikelTransversale pijlpunten
Volgend artikelPrehistoric monument in Turkey older than Göbeklitepe
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.