Rozemarijn – smaak en geur

0
1673

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is een vaste struik met aan de onderkant houtige stengels en inmiddels in Nederland te vinden. De geslachtsnaam Rosmarinus verwijst naar altijd groene struik groeiend aan de kust en de letterlijke vertaling is dauw van de zee. De struik kent zijn oorsprong in Zuid-Europa en Klein-Azië. De rozemarijn blijft in de winter groen en kan 1,5 meter hoog worden. De bladeren zijn harsachtig, leerachtig, naaldachtig, donkergroen en lijnvormig. Van april tot juni bloeit de struik met lange paarsblauwe bloemen. De kleine zaden zijn vettig en geelbruin.

Rozemarijn. Afbeelding van Hans Braxmeier via Pixabay.

Gebruik van prehistorie tot nu

Het kruid rozemarijn zou helpen als middel om het geheugen te versterken en was een symbool voor trouw en vriendschap. Het kruid speelde een rol bij de liefde, huwelijk en geboorte – geliefden gaven elkaar takjes bij afscheid en de bruid droeg een krans van takken bij de huwelijksvoltrekking. De overledene kreeg takjes op het graf tijdens de begrafenis zodat deze persoon niet vergeten zou worden. In het Oude Egypte kregen de overledenen het heilige kruid mee in de piramides. De Romeinen en Oude Grieken zagen het kruid als symbool voor liefde, trouw en vriendschap en verbonden dit aan de godin Aphrodite oftewel Venus. De Oude Grieken gebruikten rozemarijn bij bruiloften, maar geloofden ook dat het kruid de werking van het geheugen versterkte en het geheugen verfriste. Tijdens examens deden de Oude Grieken een takje in het haar. Voordat de naam Rozemarijn een meisjesnaam werd in de jaren dertig, was de naam een koosnaam. Rozemarijn is een keukenkruid met een sterke smaak en wordt gebruikt om vlees te kruiden, denk aan wild en rood vlees. In het bakken en braden kan de rozemarijn smaak afgeven en blijft goed. Tevens kan het kruid worden gebruikt in sauzen en salades. De rozemarijn heeft een sterke geur en wordt dan ook gebruikt als geur in verzorgingsproducten. Stengels zonder bladeren kunnen worden verbrand en geeft dan geur af. In het linnengoed kunnen takken worden gelegd. De plant houdt insecten op afstand.

Rozemarijn. Afbeelding van Corey Ryan Hanson via Pixabay.

Tekst door Patrick van Vliet en Nadine Lemmers

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rozemarijn_(plant)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.