Slechts 60 meter van de oostkust van Uluburun, ongeveer 8 kilometer van Kaş (Turkije) ligt het scheepswrak Uluburun uit de Late Bronstijd (ongeveer 1.400 v.Chr.). Het scheepswrak is het oudste uit de geschiedenis, maar ook bijzonder door de rijkdom van artefacten en materialen. In 1982 werd de ontdekking gedaan door een sponsduiker op een diepte van 60 meter. Het schip van cederhout was vijftien meter lang en dateerde uit de Late Bronstijd. Het verhaal en de vondsten zijn te bewonderen in Bodrum in het Museum van Mariene Archeologie.

Onderzoek
De archeologen George Bass en Cemal Pulak van het Institute of Nautical Archaeology in Texas hebben het scheepswrak opgegraven van 1984 tot en met 2000. Het schip leverde een rijke en grote collectie op aan artefacten uit de Late Bronstijd. Op basis van brandhout op het koopvaardijschip is dit schip gedateerd in de veertiende eeuw v.Chr. met behulp van dendrochronologie. De objecten ondersteunden dit gegeven.

De lading
Het handelswaar van dit schip bestond voor een groot deel uit ruwe materialen. Ruim 10.000 kilo koper is gevonden: ruim 350 koperbaren in de vorm van ossenhuiden met vier handgrepen en ruim 100 baren met twee handgrepen (het koper lijkt uit Cyprus te komen). Baren van tin vertegenwoordigen 1.000 kilo. Van glas zijn meer dan 170 baren gevonden met als herkomst het huidige Syrie en de Palestijnse gebieden. Verder zijn ebbenhout uit Afrika gevonden naast zeeschelpen, struisvogeleieren, tanden van olifanten, tanden van nijlpaarden en schilden van schildpadden.
Naast ruwe materialen is aardewerk (waaronder grote voorraadpotten), voedsel (amandelen, olijven en granaatappels), gereedschap, wapens, visgerei en juwelen gevonden. Uniek is een scarabee van koningin Nefertiti.
Deze lading is uniek qua inhoud en hoeveelheid, maar hoe het schip heeft gevaren is lastig te reconstrueren. De objecten maken duidelijk dat dit schip langs de Levant, de Turkse kust, de Mykeense steden, de Afrikaanse kust en langs de Nijl heeft gevaren.
