Tlos, een stad in Lycië die duizenden jaren is bewoond

0
1102
Necropolis met de burcht. Dosseman / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0).

De antieke stad Tlos in Turkije werd door de Lyciërs zelf Tlawa genoemd en ligt op de heuvel dichtbij Fethiye (Mugla, Turkije) – ongeveer vier kilometer ten noordwesten van Saklikent Gorge. Tlos is in 1838 ontdekt door Charles Fellows.
In historische bronnen vanaf de 14e eeuw wordt de stad voor het eerst genoemd door de Hettieten. Volgens de legende zou de stad door de held Tlos, zoon van Tremilus, zijn gesticht in het tweede millennium voor Christus. De stad is bewoond gebleven tot in de 19e eeuw. De stad kent dus een bewoningsgeschiedenis van vier millennia. De stad was een van de zes belangrijkste Lycische steden. Tlos sloeg haar eigen munten. De stad is achtereenvolgens bewoond door Lyciërs, Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen.

Akropolis

Op de top van de heuvel zijn de resten van een akropolis en een Lycische vesting te vinden. De resten van Lycische en Romeinse muren maken dat duidelijk. In de zuidoostelijke hoek is een poort. Ten oosten van de stad zijn muren uit de Lycische periode te vinden. Rond de stad zijn muren uit de Romeinse tijd te vinden, ze verkeren in goede staat. Later hebben de Ottomanen een fort gebouwd, op de fundering van de vesting, voor de lokale leider Kanlı Ali Ağa.

Necropolis

Direct onder de burcht bevindt zich een Lycische rotsnecropolis met Lycische sarcofagen en rotsgraven van het type tempelgraven en huisgraven. De tempelgraven kenmerken zich door twee zuilen en uitgebreide reliëfs. Een bijzonder graf is de tombe van Bellerophon waar de reliëfs paarden, leeuwen en luipaarden uitbeelden, maar ook de held Bellerophon met zijn paard Pegasus. Deze held zou Tlos als woonplaats hebben gehad. De tombe bevat drie stenen banken voor de overledenen.

Graf van Bellerophon. Dosseman / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0).

Bouwwerken

Sinds het begin van de Lycische periode is de nederzetting geconcentreerd op de westelijke en zuidelijke hellingen met een agora, een theater, een thermen en de resten van een vroege Byzantijnse kerk. Aan de voet van de heuvel is een Romeins stadion te vinden met veertien rijen met stoelen voor 2500 bezoekers. Vandaag de dag zijn alleen de zitplaatsen te zien. De arena is in een akker veranderd. Parallel met het stadion ligt een marktgebouw met markt met aangrenzend een palaestra en een thermen.
Het Romeins theater heeft 34 rijen met zitplaatsen en is redelijk goed bewaard gebleven met vele rijkversierde reliëfs. Inscripties vertellen dat de bouw zeker 150 jaar in beslag heeft genomen.

Stadion. Dosseman / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0).

Adres

Tlos
Yakaköy, Saklıkent Yolu, 48850 Seydikemer/Muğla, Turkije

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tlos

https://en.wikipedia.org/wiki/Tlos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.