Camembert en megalieten

0
821

Kaas en Hunebedden

Wie doet het niet, het verzamelen van spullen. De een verzamelt postzegels en de anderen bepaalde soorten aardewerk, oude boeken, prenten, uurwerken, etc. Een verzameling begint bij enkele stukken maar groeit langzaamaan tot een omvangrijke collectie. Veel mensen doen dat louter voor hun plezier, als hobby.

Zo vind ik het een kick om wat met hunebedden heeft te maken, te verzamelen. Dat hoeft niet altijd in vorm van een fysieke collectie te zijn, het kan ook in digitale vorm.

Zo verzamel ik gemeentewapens waarin hunebedden of andere archeologische monumenten of voorwerpen in voorkomen maar ook afbeeldingen van hunebedden, dolmen en menhirs op verpakkingen van voedselproducten. Een Drents voorbeeld daarvan is de Hunebeddenkoek uit Borger, Hunebedwijn of likeur, Hunebedbier en nog veel meer.

Tijdens onze vakantie in Normandië en Bretagne kwamen we in de supermarkt houten spanendoosjes Camembert tegen met daarop de afbeelding een landschap met menhirs.

We vonden dat doosje heel bijzonder en het smaakte bij wijze van spreken nog lekkerder dan de Camembert die erin was verpakt.

We gingen ons oriënteren om te zien of er meer dergelijke Camembert doosjes waren. We vonder er geen meer in de supermarkt maar wel toen we ons onderzoek hebben voortgezet op internet.

Je komt er dan achter dat je niet de enige “gek” bent die een verzameling aanlegt over verpakkingen waarop megalithische monumenten staan afgebeeld.

http://heraldie.blogspot.com/2012/11/dolmens-et-menhirs-en-heraldique.html

Op een Franse website troffen we een verzameling aan met Camembertdoosjes, vaak historische, die waren voorzien van de meest aardige tafereeltjes met daarop menhirs en hunebedden ofwel megalieten. Ik moet eerlijk bekennen dat de Drentse verpakkingen met “hunebedproducten” minder kleurig en fleurig zijn dan die we in Bretagne tegenkwamen. Wat dat betreft ligt er voor de ontwerpers van afbeeldingen voor hunebedproducten nog een aardige uitdaging.

Terug naar de Camembertdoosjes.

Frankrijk heeft honderden megalithische monumenten. Veel meer dan we in Nederland hebben of ooit hebben gehad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op veel Bretonse gemeentewapens en verpakkingen van voedselproducten deze megalieten zijn te zien. De producenten van de betreffende producten versterken met de afbeeldingen het historisch erfgoed en markeren hiermee ook de ouderdom van de streek maar geven naast de symbolische waarde ook aan hoe belangrijk de regio voor de mensen daar is. Zij zijn trots op wat zij voor historisch erfgoed hebben.

Zo zouden Drentse ondernemers/producenten veel meer promotioneel het Hondsruggebied met de hunebedden kunnen promoten. Hunebedden zijn voor Drenthe bijzonder belangrijk. Zo hoorde ik onlangs een inwoner van Borger zeggen “wat is Drenthe zonder hunebedden”. Dat is net zoals “Utrecht zonder Domtoren”.

En hoe is het met de kaas in Drenthe. Is er wel Hunebedkaas? Ja, zeker. Op één plek hebben we de kaas kunnen vinden, samen met Oerkaas, Oude Mammoetkaas en N34 Hunebedhigwaykaas. Of dit werkelijk kaas is uit de streek, gaan we nog uitzoeken en proeven bij de Kaasbank in Borger.

De Camembert in Bretagne smaakte heerlijk en nu nog de Hunebedkaas!

hunebedkaas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.