Chichen Itza, a Mayan city in Mexico

0
1846

In het Noordoosten van Mexico ligt het schiereiland Yucatan. Het gebied is vooral bekend vanwege de vele maya complexen. De beroemdste is Chichen Itza. Dit is de best gerestaureerde mayastad en ook de meest bezochte. Meer dan 1 miljoen toeristen bezoeken ieder jaar Chichen Itza.

Chichen Itza ligt centraal in de Yucatan.

De legende vertelt dat de eerste stad is gebouwd door de Tolteekse heerser Tōpīltzin Cē Ācatl Quetzalcōātlde in 968. De stad werd later de hoofdstad van het Tolteekse Rijk. De hedendaagse archeologen denken dat de legende niet waar kan zijn omdat uit archeologisch bewijs blijkt dat de stad ouder is.

Sinds de oprichting was de stad lange tijd de belangrijkste stad van een Tolteeks-Maya dynastie het voor het zeggen had. Later werd de stad verlaten en werd het verzwolgen door het oerwoud. In 1850 werd de stad opnieuw ontdekt door archeologen. Sinds 1988 staat de stad genoteerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Chichén Itzá ligt niet ver van de rand van de oude krater van Chicxulub. Van deze beroemde krater, die gevormd is door de inslag die waarschijnlijk een eind maakte aan de dinosauriers is aan het oppervlak niet veel te zien, behalve de cenotes, de ondergrondse poelen die in het klovenstelsel van de krater gevormd zijn.

Piramide van Kukulcan of El Castillo

El Castillo is het bekendste Mayamonument ter wereld. El Castillo is een piramide die ook een kalender is, de Mayakalender. De piramide bestaat uit 18 niveaus, deze niveaus staan gelijk aan de 18 maanden waaruit een Mayajaar bestaat. Het aantal treden van de piramide, samen met het bovenste plateau maakt een totaal aantal van 365, wat staat voor het aantal dagen per jaar in de Mayakalender. Verder heeft de piramide in totaal 52 separate vlakken op de zijkanten van de piramide, wat gelijk staat aan het aantal jaren in een eeuw in de Mayakalender. El Castillo is 30 meter hoog, helaas is het voor publiek niet meer mogelijk om de piramide te beklimmen.

El Castillo

Naast de functie van een kalender kent de piramide nog een ander bijzonder verschijnsel. Op 21 maart en op 21 september, het begin van de lente en van de herfst, zorgt de stand van de zon voor een prachtig schaduwspel. De stand van de zon en dus zijn schaduw zorgt ervoor dat het lijkt alsof er een 34 meter lange slang langs de trap van de piramide naar boven klimt, en aan de andere kant van de piramide weer naar beneden glijdt. Dit verschijnsel trekt ieder jaar honderden bezoekers van over de hele wereld.

El Castillo

Many monuments

Many other monuments are to be found in Chichen Itza, such as the Great Ball Court, the largest ballgame field found in the Maya world. There are also many temples, including the Temple of the Tables, the Temple of the Warriors and the Temple of the Jaguar. Another building is the observatory named El Caracol, which the Maya’s used to make astronomical observations via slots in the roof of the dome. El Caracol means ‘the snail’ and the name comes from the spiral staircase on the inside.

The Mayan Great Ball Court
El Caracol, also called The Snail, is a Mayan astronomical observatory at Chichen Itza. It was a precursor of the later observatory which can be seen today.
In front of the terraces of the pyramid stand 68 square columns with carvings of warriors on a low platform. Behind them the pyramid and its monumental staircase with a balustrade and a striking, angular shape, ends in the usual snake’s head with an open mouth. The corners of the temple are decorated with carved faces, one above the other. The open jaw and trunk-like nose are characteristic of the raingod Chaac. The highlight of the Temple of the Warriors is the image of Chac Mool in front of the colonnade. These recumbent figures, with their bent knees and upright torsos, look friendly enough. But appearances are deceptive! This is a Toltec altar which was used for human sacrifices. On the stomach of Chac Mool rests a dish which would have been held securely with both hands and whose purpose was to hold the victim’s heart
Temple of the Warriors
Temple of the Warriors

Mayan images

There are many images here carved in stone, including many typical Mayan mask-like representations.

Carving of a jaguar

Still more to be excavated

As you walk further into the tropical rainforest you see more and more temples and other buildings. Most look like hills with trees on top. Mayan remains lie all around you

Hill over an unexcavated Mayan building..
The entrance to a building is visible here, waiting to be excavated
The floor of the rainforest is littered with the remains of buildings.

Temples can be found in many parts of the rainforest

Text and photo’s Harrie Wolters

Translation Alun Harvey

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.