De echte Neanderthalers: ziek, gewond ….. en zorgzaam

0
1298
Models in the Neanderthaler Museum in Mettmann, Germany. © UNiesert/Frank Vincentz (montage: Abuk SABUK) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Tentoonstellingen in musea met als onderwerp Neanderthalers of andere prehistorische volkeren zouden ook zieken, ouderen en zwakkeren moeten tonen in plaats van alleen sterke en gezonde jagers te laten zien. Dit vindt Dr. Penny Spikins, archeologiedocent aan de universiteit van York.

Zij gelooft dat veel huidige tentoonstellingen een geïdealiseerd beeld van het verleden geven door jonge, fitte mannen te laten zien die bezig zijn met vuursteengereedschap, speren of knotsen. Tijdens een spreekbeurt bij het British Science Festival in Coventry stelde zij dat jagers / verzamelaars slechts gedurende 10 procent van hun leven gezond waren, omdat hun veeleisende bestaan vaak voor verwondingen zorgde.

Dr. Spikins zei: “Een groep Neanderthalers zou er uit zien alsof ze oorlog gevoerd hadden ….. zeker vijftig procent van hen zouden kinderen zijn en een paar ouderen”. Zoals zij het ziet is “Bewijs van zorg voor de zieken en gewonden een gebied in de marge van archeologische bewijsvoering, waarvan men heeft aangenomen dat het niet belangrijk is voor de geschiedenis van wat ons menselijk maakt … in feite is het verhaal van de menselijke oorsprong er een van onderlinge afhankelijkheid en daarom is bewijs van zorg voor de zieken en gewonden belangrijk.

Archeologen hebben ongeveer 50 skeletten van Neanderthalers gevonden, waarvan er 17 tekenen van ziekte of verwondingen vertoonden die voortdurende zorg zouden vereisen. Een skelet uit Frankrijk leed aan ernstige artritis en werd minstens gedurende zes maanden voorafgaand aan zijn dood verzorgd. Een ander, uit Irak, had een verschrompeld arm en been, was blind aan één oog en waarschijnlijk doof, maar er werd gedurende 10 – 15 jaar door anderen voor hem gezorgd in de gemeenschap waarin hij leefde.

Archeologisch bewijs toont ook aan dat de kennis van de gezondheidszorg van de Neanderthalers behoorlijk geavanceerd was. Tandsteen uit El Sidrón in Spanje bevatte populierenschors, dat aspirine bevat en ze hebben wellicht ook een vorm van antibiotica gebruikt.

The models of Funnel Beaker people in the Hunebed Centre include children

Dr. Spikins’ gespecialiseerde gebied van archeologisch onderzoek richt zich op de evolutie van sociale emoties en de betekenis van zorg voor de kwetsbaren. Ze publiceerde werk over onderwerpen als “Hoe mededogen ons menselijk maakte” en “De prehistorie van autisme”.

Als voetnoot is het vermeldenswaardig dat er bij de menselijke figuren die in het Hunebedcentrum in Borger zijn te zien, niet alleen kinderen zijn, maar ook een man met een ontbrekende vinger

Tekst                 Alun Harvey

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.