Gelderland krijgt haar eerste hunebed

0
1176

Ken je dat gevoel van lichte jaloezie als je ziet dat mensen een hunebed praktisch in hun tuin hebben liggen? Lichte ergernis ook. In het buitenland kon ik een hunebed nogal eens niet bereiken omdat het op privéterrein lag.

Enkele jaren geleden heb ik besloten om aan dat gevoel van jaloezie een einde te maken. We kochten een huis met een grote tuin op zandgrond aan de noordrand van de Veluwe, zodat ik daar ooit nog eens mijn eigen hunebed zou kunnen bouwen. (Zie ook https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/wooninspiratie/video/ecobungalow-t-harde) De bedoeling was om dat over een paar jaar eens rustig te beginnen, maar toen onze reis naar de hunebedden van Schotland en Ierland geannuleerd moest worden door het ons allen bekende virus, besloot ik de vrijgekomen tijd nuttig te besteden.

De Veluwe heeft van nature geen gletsjerkeien. In de tijd van de hunebedbouwers was dat een probleem. Zonder grote stenen geen hunebed, maar tegenwoordig bieden tankers en vrachtwagens uitkomst en zo vond ik Lunteren wat ik zocht. Vroeger had je een heel dorp nodig voor de bouw, maar in coronatijden is sociaal contact lastig. Daarvoor hebben we dan weer de shovel uitgevonden. Heden ten dage is het zo mogelijk om helemaal in je eentje een hunebed te bouwen. Die uitdaging heb ik opgepakt.

De gemiddelde buitenstaander heeft me al tot de groep der excentriekelingen gerekend. Wie koopt nou voor ruim 8000 euro aan stenen om daarvan een steenhoop te maken, om die vervolgens weer met zand te overdekken? Voor mij is het echter ook om uit eigen ervaring te ontdekken tegen welke problemen de hunebedbouwers destijds aanliepen. Kon je de bouw van te voren plannen, of ontstond de vorm gaandeweg? Waarom maakten ze bepaalde keuzen? Waarom heb je in Ierland kruisvormige kamers met drie nissen en in Nederland vooral langwerpige vormen.

Het is mijn voornemen om het hunebed helemaal af te maken, dus met stopstenen, randstenen en bedekt met een heuvel. En dan, op een dag, heeft Gelderland zomaar het eerste volledige hunebed van Nederland. Het zal wel wat verschillen van de hunebedden in Drenthe, want zoals het 5500 jaar geleden was, had iedere regio heeft zijn eigen subcultuur. En terwijl Drenthe vooral werd beïnvloed door de culturen van Noord-Europa, is mijn hunebed ook beïnvloed door de hunebedcultuur in Ierland.

Svends Høj, Denemarken. Foto: Hendrik Gommer

Eind november 2020 zal ik, als de coronamaatregelen het toelaten, weer een lezing geven over hunebedden in Europa. Tot dat moment zal ik proberen iedere week een kort filmpje op youtube te zetten, waarin de kijker de vorderingen van de bouw kan volgen. Zie https://www.youtube.com/watch?v=cCc8JyCkegI en https://www.youtube.com/watch?v=CBomXYB6Dg4 .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.