Gezocht: informatie over artefact!!

0
1018

Marcel Niekus zoekt de herkomst van een bijzonder vuurstenen artefact, een schrabber uit de Oude Steentijd, dat vorig jaar (d.d. 4 augustus) tijdens de Oertijdmarkt in Borger is opgedoken. 

Het verhaal van Marcel als volgt. Via Facebook kwam ik in contact met een dame uit Leiden die een aantal foto’s postte van de schrabber (zie onderstaande foto’s met verschillende aanzichten en tekening). Een vriend van haar heeft de schrabber gekocht van een andere bezoeker van de Oertijdmarkt. De verkopende bezoeker, een wat oudere man met een baard, had kort daarvoor een doosje mineralen gekocht bij een van de stands. De schrabber zat daar blijkbaar tussen.

De schrabber is niet zomaar een werktuig, maar een wel heel bijzonder exemplaar. De vorm en wijze van bewerking wijst op een van de culturen van de vroegste moderne mensen in Europa; we hebben het dan over de zogeheten Aurignacien en Gravettien culturen (tussen ca. 35.000 en 25.000 jaar geleden). De vuursteensoort waar de schrabber van is gemaakt bevat bryozoën – resten van mosdiertjes die kenmerkend zijn voor noordelijk vuursteen –  en het is dus zeer aannemelijk dat de schrabber van oorsprong uit Noord-Nederland (of Noord-Duitsland) afkomstig is. Resten van bovengenoemde vroege sapiens culturen kennen we in het geheel niet uit dit gebied. De dichtstbijzijnde vindplaatsen van deze culturen liggen in België en Zuid-Duitsland.

Vanwege het zeer bijzondere karakter van de vondst is het van groot belang dat we de verkoper, en daarmee hopelijk ook de oorspronkelijke vindplaats, kunnen traceren. Mocht dit lukken dan is dit een zeer belangwekkende ontdekking voor het onderzoek naar de Oude Steentijd in Nederland.

Mijn vraag aan jullie is dan ook of jullie de vuursteen herkennen, samen met een collectie mineralen verkocht hebben en zo ja, wat de herkomst van de vuursteen is. Mijn contactgegevens vind u hieronder. Uiteraard kunt u mij altijd mailen in geval van vragen.

Alle hulp wordt zeer op prijs gesteld!

Met hartelijke groet,

Marcel Niekus (archeoloog)

Stichting STONE (Steentijd Onderzoek Nederland)

p.a. Acacialaan 51

9741 KW Groningen

E-mail: marcelniekus@gmail.com

Tel: 06-38513675

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.