Hunebedden blijven prominent in Canon van Nederland

0
1115


Herijking Canon zorgt voor uitbreiding in het prehistorische verhaal

Het Hunebedcentrum is blij dat het ook in de herijking van de Canon van Nederland een venster is. Daarnaast is er door de canoncommissie gekozen voor een uitbreiding van de prehistorie van Nederland. Het oudste skelet van Nederland, Trijntje genaamd en zo’n 7500 jaar oud, is toegevoegd aan de Canon van Nederland. Het Hunebedcentrum juicht dit toe.

“Vanuit het Hunebedcentrum zijn we al lange tijd bezig het brede prehistorische verhaal te vertellen. Hunebedden spreken tot de verbeelding en blijven daarmee een sterk aanknopingspunt om over de prehistorie te vertellen. Maar ook het landschap, de ijstijd, de tijd van de jager-verzamelaars, om maar wat te noemen, zijn onderdeel van de prehistorie van Nederland. Dat brede verhaal vertelt het Hunebedcentrum in onze exposities en op verschillende digitale platformen”, aldus directeur Harrie Wolters. 

Educatieve taak van het Hunebedcentrum
Met de positie in de Canon van Nederland wordt aangegeven dat hunebedden een belangrijk onderdeel zijn in onze geschiedenis. Het Hunebedcentrum heeft de educatieve taak om verhalen over deze monumenten en haar bouwers te ontsluiten. “Het geeft de relevantie aan van ons onderwerp. En die verantwoordelijkheid voelen wij ook. Dit bericht sterkt ons in onze missie”, aldus Harrie Wolters. “Het Hunebedcentrum is van nationaal belang, dat wordt niet altijd door iedereen zo gezien. Maar door dit soort erkenning, groeit dat besef steeds breder. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee.”

Nieuwe website
Op canonvannederland.nl zal de geschiedenis van ons land in diverse venster worden vertelt. Er zijn een aantal venster verdwenen en een aantal aangepast. Het venster ‘Hunebedden’ is gebleven. Het Hunebedcentrum werkt natuurlijk mee om het venster ‘Hunebedden’ goed in te richten en te vullen met educatieve content. “Het educatieve team van het Hunebedcentrum is ervaren in het vertellen van de verhalen over en rondom de hunebedbouwers. We hopen snel weer vele schoolklassen te leren over de prehistorie en te enthousiasmeren voor hunebedden en het volk dat ze bouwde”, aldus Nadine Lemmers (Hoofd Educatie/Archeologe)

Meer informatie over de nieuwe canon is te vinden op https://www.canonvannederland.nl/nl/page/141750/de-canon-is-vernieuwd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.