Het Grand Egyptian Museum in Caïro gaat volgend jaar open

0
1928
Het nieuwe enorme Grand Egyptian Museum opent eind 2020 de deuren. Djehouty / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Vlakbij de beroemde piramides van Gizeh bij Cairo wordt momenteel het grootste archeologische museum ter wereld gebouwd, het Grand Egyptian Museum oftewel het Gizeh Museum. Het gebouw plus omliggende perceel neemt maar liefst 50 hectare in beslag. Het is gebouwd voor 15.000 bezoekers per dag. Het onderwerp is uiteraard de oude Egyptische cultuur. Er wordt al sinds 2005 gebouwd aan het museum maar in 2021 is het dan zover, dan gaat het museum open. Ook het oude museum in Caïro blijft bestaan maar een flink aantal blikvangers, waaronder de schatten van Toetanchamon gaan naar het nieuwe museum toe. In totaal worden er meer dan 50.000 objecten uit het oude Egyptische rijk getoond. Hiervan zijn 5000 objecten van Toetanchamon.

De collectie wordt verdeeld in vier grote ruimten. Een eerste deel gaat over de fysieke gesteldheid van Egypte en de Nijl. Het tweede gedeelte gaat over het dagelijkse leven. Een derde deel gaat over de staat en de farao en het vierde deel gaat over de Amarna-kunst.

Het gebouw is ontworpen door de Ierse architect Heneghan Peng. Zijn ontwerp is gekozen uit 1557 ontwerpen uit 82 landen.

Meer informatie is te vinden op de website van het Grand Egyptian Museum: http://www.gem.gov.eg/

https://www.youtube.com/watch?v=PpXLnQXNZZA
https://www.youtube.com/watch?v=nlP1c4r5V7g
Een enorm beeld van Ramses II is al in 2006 naar de locatie gebracht. Djehouty / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Op deze foto is goed te zien dat het museum vlakbij de piramides van Gizeh ligt. De afstand is 2 kilometer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.